125 yıllık kaliteyi, daha ucuza sunabilmek için Türkiye’deyiz

125 yıllık kaliteyi, daha ucuza sunabilmek için Türkiye’deyiz

Ayhan, “Avrupa’da pazar lideri olan Schmitz, hiçbir zaman ucuz araç satmamış. Türkiye’de de arada bir aracı olduğu için tabi ki emsallerine göre daha pahalı kalmış. Ancak, Sakarya ile birlikte daha ekonomik fiyatlar müşterilerimizi bekliyor olacak” diyor.

Krone’den sonra bir Alman treyler üreticisi daha Türkiye’de üretip, burada satmak üzere yola çıktı. Aslında Türk nakliyecisi, Schmitz Cargobull ismine aşina sayılır. 23 yıldır Enka’nın distribütörlüğünde ürünlerini buluşturan firma, bir süre önce karşılıklı olarak yollarını ayırarak Sakarya’da üretime başladı. Bundan böyle satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlerini Türkiye’den kendi bünyesinde yürütecek.

Schmitz’in, Avrupa’daki bütün ürün gamlarında pazar liderinin olduğunun altını çizen Schmitz CargoBull Türkiye Satış Müdürü Nihat Ayhan, “Frigoda ise açık ara lideriz. Avrupa’daki başarımızı globale yayma isteğimiz, Türkiye de bu proje kapsamında şekillendi” diye konuştu.

Önce perdeli ile başladılar, lego mantığıyla yürüyecekler

nihat-ayhan-schmitz-(8).jpgSchmitz’in, üretim teknolojisi itibariyle rakiplerinden farklı bir firma olduğunu vurgulayan Nihat Ayhan, “Öncelikle üretimine başladığımız perdeli ürünlerimiz lego mantığıyla yapılır, kaynak kullanılmaz; boya olmaz. Schmitz 125 yıldır faaliyet gösteriyor. 125 yıl önce yarı römork, treyler üretmeye başlamış, o gün bugün başka da hiçbir şey yapmamış. Bir terzi olduğunuzu düşünün! 125 yıldır elbise dikiyorsunuz. Artık elbise diktiğiniz insanın neye ihtiyacı var en iyi siz bilirsiniz. Schmitz Cargobull organizasyonu dünya genelindeki satış organizasyonunu bayiler üzerinden yönetmiyor. Birkaç istisna hariç satışını kendi yapıyor. Burada da aynısı olacak. Bir bayi organizasyonu yok. Yani, terzi hem kendi dikiyor, hem de vitrinine koyup kendi satıyor” ifadelerini kullandı.

“30 saniye içinde Schmitz’in 1 numarasına ulaşabilirsiniz”

Oluşturdukları yeni yapıda,  müşterileriyle ilişkilerini “30 saniye içinde Schmitz’in 1 numarasına bile ulaşabilirsiniz” iddiasıyla ortaya koyan Ayhan şöyle devam etti: “Türkiye, DNA’sı çok asil bir ailenin yeni doğmuş bebeğidir. Bir konuda mütevazi olamam. Bizim firmamız, sahada müşterisiyle en derin ilişkiyi kurmuş firmadır.  Schmitz, hiçbir zaman ucuz araç satmamış. Avrupa’da pazar lideri olduğunda da kalitesinin karşılığı bu politikasından vazgeçmemiş. Uzun yıllardır Türkiye’yi radarında tutmuş, en nihayetinde yatırım kararı almışlar. Daha önce arada bir aracı olduğu için tabi ki emsallerine göre biraz pahalı kalmış. Ancak müşterilerimiz, Türkiye’de üretime başlanınca ve satış-pazarlamayı da bünyemizde çözünce daha rekabetçi fiyatlarla tanışacak.”

nihat-ayhan-erkan-makaklii-(3).jpgNiçin Türkiye?

Türkiye’ye yatırım yapmalarının ana nedenini “Daha fazla araç satmak için” şeklinde özetleyen Nihat Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada işgücü daha ekonomik. Ürünü yekpare olarak getirmektense parça parça getirip monte etmeyi daha karlı buldular. Schmitz, Almanya’daki kalitesini burada da sürdürebilmek adına işe cıvatasına kadar Almanya’dan getirmekle başladı. Bugün fabrikadaki her şey Almanya’dan gelmiştir. Örneğin, perdelideki fabrikamız Altenberge’de yıllık 30 bin araç üretimi kapasitesi var. Oradaki tedarik havuzuna ne geliyorsa, buradaki tedarik havuzuna da aynıları geliyor. Ayrıca, bir de Türkiye’de üretim yapılınca, sanırım insanımız kendi insanına pek güvenmediğinden ‘burada yapılan üretimde kalite düşer mi’ algısına kapılıyor. Almanın malını Almanya’da nasıl çok iyi ürettiğine inanıyorsanız, onu başka yerde de aynı kalitede yapabileceğine inanmalısınız. Üretimde kullanılan malzemenin %100’ünün Almanya’dan gelmesi, Türk yan sanayiine güvensizlikten kaynaklanmıyor. Zaman içinde Türk yan sanayiden alınacak parça oranı artacak.  Burası bir montaj fabrikası. Bir treyler de şasi, üstyapı ve dingilden ibarettir. O yüzden ilk başta mavi yakalıların süreci oturtması ve düzgün işletmesi gereği vardır. Zaman içinde de bazı parçaları Türk yan sanayiden alacağız. Çünkü, ilelebet malzemeyi Almanya’dan getirmek mantıklı değil.”

“Buradaki üretim kapasitemize şaşıracaksınız”

Sakarya’daki tesislerinin çok farklı bir yapıda kurgulandığını belirten Nihat Ayhan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Burası bir uydu fabrika. Çok büyük kapasitelerle açılmış bir tesis değil. Şu anda 50 kişi istihdam edildi. Takım liderlerimiz Almanya’ya gidip eğitimler aldı. Hiç riske bırakmamak adına çalışıyoruz. Fabrikadaki üretim teknolojisi beni çok etkiledi. Burada çıkabileceğimiz üretim kapasitesini duyanlar çok şaşırır. 5.500 metrekare kapalı alanımız var bantlar yürüyor. İçinde stok sahası ve 2. El organizasyonun yürütüldüğü 10 bin metrekare açık alanımız var. Yanında 3.300 metrekare kapalı bir alan daha bulunuyor; bir tarafı yedek parça ambarı, diğer tarafı ise laboratuvar gibi hizmet verecek kendi servisimiz. Burada Avrupa’daki pazar payı ortalamasına ulaşabileceğimiz bir kapasite hedefliyoruz. Çünkü, baştan bu altyapıyla kurgulandı.”

Satış ve satış sonrası organizasyonu

“Çok iyi bir ürün satmanın şansını yaşıyoruz” diyerek, kalitelerine vurgu yapan Ayhan, “Bu işin olmazsa olmazı ikinci el -  finans organizasyonudur. İkisini de geliştiriyoruz. Eğitim ve istihdamları tamamlandı. En kısa sürede operasyonlar başlayacak. Çok aktif olacağız. Finans için çalışmalarımız da bu takvim yılı içinde tamamlanacak. Enka’dan 6 arkadaşımızı transfer ettik. Buraya gelmemizin başlıca nedenlerinden biri de satış sonrasıdır. Sorunu burada çözmek çok önemli. Yaşanan bir problemin aracılar üzerinden gelmesiyle Schmitz personeline direkt ulaştırılması arasında çok fark var. Şu anda 10 noktada hizmet veriyoruz. 6 aya kadar da 20’ye ulaşacağımızı umuyorum” ifadelerini kullandı.

schmitz.jpg

Türkiye’de 4 temel ürün üretilecek

  • Perdeli treyler                 (Nisan ayında başlandı)
  • Frigo                               (Ağustos ayında başlandı)
  • Damper treyler                (Beklemede)    
  • Açık kasa (platform)        (Beklemede)

Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.