Ağır ticarilere, 2016'da konan cezalar niçin şimdi kesiliyor?

Ağır ticarilere, 2016'da konan cezalar niçin şimdi kesiliyor?

2016'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden kaçak geçen ağır vasıta araçlara 592 TL geçiş cezası getirilmişti. Ceza 26 aydır yürürlükte olmasına rağmen ağır vasıta sürücülerine daha yeni tebliğ ediliyor. Birçok kişi borç ödemek için aracını satıyor.

Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 26 Ağustos 2016 tarihindeki açılışının ardından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişlere 92 TL ceza uygulanmaya başladı.

Üçüncü köprünün pahalı olmasından dolayı vatandaşlar bu cezaları göze alarak 2. köprüden geçiş yapmaya devam etti. Hal böyle olunca devlet 16 Ekim 2016 tarihinde FSM’den kaçak geçen ağır vasıta araçlara 500 TL ceza kesmeye başladı. Ayrıca sürücüye de 92 TL ceza kesilmesine karar verildi.  Bu ceza daha sonra yeniden değerleme oranında artırıldı.

2017 yılı başında başlayan uygulamadan habersiz olan çok sayıda kişiye 50 bin liradan 200 bin liraya kadar ceza geldi. Aylar sonra gelen cezalara tepki gösteren sürücüler, yetkililerden yardım istedi.

CEZAYI ÖDEMEK İÇİN ARAÇLARINI SATIYORLAR

Ruhsatlarda ‘kamyonet' olarak geçen ve aks aralığı 3.19'dan fazla olan araçlara 2017 yılında alınan kararın ardından, köprüden her bir geçişleri için ayrı ayrı ceza yazılmaya başlandı. Çoğu araç sahibi, astronomik cezaları ödeyebilmek için araçlarını sattı.

‘CEZAM 23 AY SONRA GELDİ’

Sürücüler adına konuşan Hasan Sarıkaya, “Benim cezalarım 23 ay sonra gelmeye başladı. Şu ana kadar 160 bin liralık cezam var. 7 aracımın 4 tanesini satmak zorunda kaldım. Ruhsatta kamyonet olarak geçmesine rağmen 3.19 aks aralığı sınır kabul edildiğinden, araçlarımıza geçiş yasağı konuldu. Büyük bir kamyon geçebiliyorken, daha küçük olan araçlar bu kıstas nedeniyle köprüden geçemiyor. Bunu bilmediğimiz için geçmeye devam ettik. Tabelalarda sadece ‘kamyon ve kamyonet geçemez' yazıyor, aks aralığına dair bilgi verilmiyor. 50 tane cezası olan arkadaşımız var. Eğer bu cezalar zamanında tebliğ edilseydi kesinlikle geçmezdik. UKOME bu kararı aldı ve bizleri bilgilendirmedi. Cumhurbaşkanımızdan cezaların affını istiyoruz” dedi.

 ‘150 BİN TL CEZA ÖDEDİ’

2016'yı da kapsayan 150 bin liralık ceza ödemek zorunda olduğunu belirten Özer Esen, “Ödeme imkanımız yok. Mecbur araçlarımızı satmaya başlayacağız. Normalde herhangi bir yerde yediğimiz ceza 1 hafta içinde evimize geliyor ama burada herhangi bir tebligat yapılmadı” ifadelerini kullandı.

kopru-kamyon.jpg

‘3 ARACA 80 BİN TL CEZA’

Yusuf Gönen ise, “3 aracıma toplamda 80 bin liralık ceza geldi. Bunların 12 tanesini ödedim ama devamını ödeyemiyorum çünkü para bitti. Birinci ayda ceza yemişim, tebligat tarihi on birinci ay. Şırnak'ta yediğimiz ceza 10 günde tebliğ oluyor ama İstanbul'da yediğimiz ceza 2 yıl sonra geliyor. Burada artık art niyet arıyoruz” dedi.

AĞAOĞLU: DEVLET VATANDAŞA TUZAK KURMAZ

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişi yasak olan binlerce hafif ticari araca ceza yağdı. Üçüncü köprü hizmete girdikten sonra FSM Köprüsü kamyon ve otobüslere yasaklanmıştı. Ancak sadece kamyonlara ceza uygulandığını sanan ticari araç sürücüleri, aylar sonra gelen cezalarla neye uğradıklarını şaşırdılar.  Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Devlet vatandaşına tuzak kurmaz. Bu yapılan apaçık tuzaktır. Gelen cezalarla vatandaş neye uğradığını şaşırdı” ifadelerini kullandı.

CEZALAR BU KADAR BEKLETİLİP NEDEN SONRADAN KESİLDİ?

Bildirim yapılmadan cezaların kesildiğini söyleyen Ağaoğlu, “Bu vatandaşların hepsinin ruhsatı var. Kaçak hiçbir şey yapmıyorlar. Bu yapılan hukuken uygun ancak bu cezalar bu kadar bekletilip neden sonradan kesildi? İnsanı aklına türlü türlü şeyler geliyor. Bu gönderilen cezalar geri alınmalıdır. ” dedi. Bu yapılan uygulamanın taşımacılık maliyetlerini de artıracağını sözlerine ekleyen Ağaoğlu, “Bu uygulamalar trafiğin yoğun olduğu saatlerde uygulanmalı daha sonra serbest olmalıdır.” dedi.

'YASAL FAİZ İŞLETİLEMEZ'

Hukuki açıdan kesilen cezaların her hangi bir sorun teşkil etmediğini belirten Avukat Cenk Söbe, 'Devlet cezanın gerçekleştiği tarihi takip eden yıl içerisinde cezaları gönderebilir. Bu hukuka aykırı değildir. Ancak gönderilmeyen ceza için yasal faiz işletilemez.' dedi.

SÖZCÜ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum