Anlamlı Bir Güne Anlamlı Gemisever Kutlaması

Anlamlı Bir Güne Anlamlı Gemisever Kutlaması

LOJİPORT’un yolculuksever yazarı şair Dr. Güntürk Üstün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kendine özgü duyarlık ve ritimle yarattığı denizcilik ve denizlerde görev yapan kadınlar temalı düzyazı şiiriyle kutluyor…

8 Mart Dünya (Uluslararası) Kadınlar Günü, yeryüzündeki kadınların sosyal, ekonomik,  kültürel ve siyasi başarılarını kutlayan küresel bir bilinçlendirme günüdür. Esas misyonu, hemen hemen tüm alanlarda cinsiyet ayrımcılığına karşı cinsiyet eşitliği düşüncesini yaygınlaştırıp geliştirmektir. 1975 senesinden beri Birleşmiş Milletler (BM) örgütünün öncülüğünde, her yılın “8 Mart” günü Türkiye dahil farklı ülkelerde farklı yoğunluktaki etkinliklerle kutlanagelmektedir. LOJİPORT’un yolculuksever yazarı şair Dr. Güntürk Üstün de, bu anlamlı günün ekseninde kendine özgü duyarlık ve ritimle yarattığı denizcilik ve denizlerde görev yapan kadınlar temalı aşağıdaki düzyazı şiiriyle LOJİPORT okurlarının sürekli anımsanıp gündemde tutulması büyük önem taşıyan, düşündürücülük değeri hayli yüksek “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutlamayı amaçlamış. Kendisinin söz konusu özlü şiiri aracılığıyla okuyucularımıza ilettiği kutlama paylaşımını LOJİPORT yayın ekibi olarak biz de aynen yinelemek istiyoruz. İlgilenen kadın-erkek tüm okurlarımıza keyifli okumalar dileklerimizle!

 

Hep neta olsun pruvalarınız !

gunturk-ustun-005.jpg“Deniz kızları” göze görünmeyen düşsel varlıklar olduğundan ötürüdür ki, “deniz kadınları” veya “denizin kadınları” diye adlandırıyorum hepinizi… Sizler evlerinizden, ailelerinizden uzakta tekinsiz okyanusların ortasında geçiminizi sağlama uğraşındayken farkına varmadan izleyecek birbirini mevsimler, akıp gidecek yıllar ama koşulsuzca severek yaptığınız mesleğinizle duyduğunuz övünç azalmaksızın artacak dalga dalga… Şanslı kimileriniz, kendilerininkiyle aynı ismi taşıyan kimi talihli gemilerde görev yapacak… Şanssız kimileriniz, görev yaptıkları kimi talihsiz gemilerin hurdaya çıkarılıp söküme (yani denizcilik sonsuzluğuna) gönderilişine tanıklık edecek… Karada olduğu gibi denizde de değişmeyi beceremez grostonilato denli ağır kimi benlik bunaltıcı gerçeklikler! Yeter ki yan yatıp, alabora olmasın ve elbette asla batmasın âdeta bütünleştiğiniz hiçbir deniz taşıtı! Yeter ki denizin densizliğine yenik düşüp de, ölümle buluşmasın hiçbir meslektaşınız! Sizleri onurlu mesleğinizi yük, yolcu ve donanma gemileriyle kılavuz teknelerinde ve römorkörlerde (hatta limanlarla tersanelerde) hakkını vererek sürdürürken daha sık ve daha çok sayıda görebilmeli yeryüzünün “mavilikler diyarı” konumundaki deryalar ve deryadil denizcilik âlemi… Eskimeyen gemiseverliğim kadar eminim onca asırlık deniz ve denizcilik kültürünün felsefesiyle bilgeliğine zarif ve güçlü sırtlarınızı kesinlikle çevirmeyeceğinize… Aklıma gelmişken, deneyimlerle sezgilerinize güvenmeyi hiç bırakmayın denizlerin çalışkan, cesur, emeksever kadınları ve aksatmadan devam ettirin arayıp bularak okumayı hem kendiniz hem çevrenizle barışık ve uyum içinde kalabilmenizi destekleyici yapıtları, olur mu? Anımsayın ki, denizler de sonlu denizcilerin yaşamı da... Sonsuz kalacakların en öne çıkanlarından bir tanesiyse denizlerin, deniz taşıtlarının ve doğallıkla sizlerin vazgeçilmez bileşenlerinden sayıldığınız dâhi denizcilik camiasının bu benzersiz su yolu gezegenindeki anlamlı varoluşunun korunabilmesi... Haydi hep neta olsun gizemin değişken renklerine boyalı ufuklara odaklanmış özgüven süslemeli pruvalarınız!

Güntürk Üstün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.