Boeing'ten "helal" uçak!

Boeing'ten "helal" uçak!

Amerikan uçak imalatçısı Boeing’in, çoğunluğu Müslüman ülkelerden olmak üzere çok sayıda havayolunun talebi üzerine "helal uçak' tasarımı peşine düştü.

Geniş gövdeli uçakların menzili uzadıkça havada kalma süreleri de arttı. Kıtalar arası çok uzun uçuşlar yapan bu uçaklar bazen 15-16 saat gökyüzünde kaldığından bu durum namazlarını vaktinde eda etmek isteyen Müslüman yolcular için sıkıntı oluşturmaya başladı.

Bu durumu dikkate alan Amerikan uçak imalatçısı Boeing’in, çoğunluğu Müslüman ülkelerden olmak üzere çok sayıda havayolundan gelen talep üzerine uçaklarda koltuk sayısını azaltmadan “prayers room” olarak da adlandırılan “ibadet odaları” yani mescit konusunda yeni bir konsept üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Amerikalı üreticinin geniş gövdeli uçaklarda koltuk sayısını azaltmadan mevcut alanı en optimum şekilde kullanarak şirketlerin bu talebini karşılayacak bir çalışma yaptığı ve bu konuda önemli mesafe aldığı belirtildi.

HAVAYOLLARI KOLTUK ÇIKARMADAN KONULACAK MESCİTLERE SICAK BAKIYOR

Boeing’in iç konseptlerin geliştirilmesinden sorumlu tasarım mühendisi James Fullerton, havayollarından ibadet alanları konusunda yoğun talep aldıklarını belirterek, bir süredir bu konsept üzerinde çalıştıklarını söyledi. Birçok havayolunun kabinde koltuk kaldırmadan mescit oluşturulmasına sıcak baktığını belirten Fullerton, kabinde perde yerine sürgülü kapılarla kapanabilen ve aynı anda iki yolcunun ibadet edebileceği mekanlar oluşturmayı planladıklarını belirtti.

YOLCULARA DAHA RAHAT ABDEST ALMA İMKANI

ekran-resmi-2018-03-01-14.01.16.pngekran-resmi-2018-03-01-14.01.16.png

Boeing ayrıca yolcuların tuvalette daha rahat abdest almalarını sağlayacak değişiklik üzerinde çalışıyor. Şirket, yeni kabin konseptinin Müslüman yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak isteyen havayolları için ideal bir çözüm sunacağını belirtiyor.

ÇOCUKLU AİLELERE ÖZEL ALAN

Boeing namaz alanı konseptinin yanısıra çocuklarıyla seyahat eden aileler içinde ortak alanların alternatif kullanımlarını da değerlendiriyor. Ailelere ayrılacak bu özel bölümde anneler bebeklerini  daha rahat emzirilebilecek, diğer yolcuların ağlayan bebeklerden rahatsız olmasının bir nebze de olsa önüne geçilmiş olacak. Bu konu hakkında havayolları ile görüşmeler yaptıklarını söyleyen Fullerton, fikrin konsept aşamasından geliştirme aşamasına geçtiğini bildirdi.

İLK UYGULAYAN MALEZYA HAVAYOLLARI OLMUŞTU

Müslüman yolcular için kabinde namaz kılma alanlarını ilk hayata geçiren havayolu Malezya Havayolları olmuş ancak bunun için A380 uçağında koltuk sayısından feragat etmişti. İhtiyaç durumunda  havayolunun kabin ekibi yolculara seccade veriyor ve kıblenin ne tarafta kaldığı konusunda bilgilendiriyordu. Benzer uygulamayı Suudi Arabistan, Etihad ve Emirates Havayolları başlatmıştı.

Aralarında THY’nin de olduğu bir çok ülkenin kabin eğlence sistemlerinde harita üzerinde kıblenin yönü veriliyor.

SUUDİ ARABİSTAN 6-9 KOLTUKTAN FERAGAT ETMİŞTİ

ekran-resmi-2018-03-01-14.07.32.png

Suudi Arabistan Havayolları 787 Dreanliner uçaklarının arka bölümünde etrafı perdelerle örtülü namaz alanı için 6-9 koltuğu çıkarmıştı. Etihad Havayolları’nın A380 ve Boeing 787 uçaklarında coğrafi konumuna dayalı olarak Mekke'nin tam yönünü gösteren gerçek zamanlı bir elektronik pusula da bulunuyordu. Etihad’ın uçaklarındaki namaz kılma imkanı dindar yolcuların havayolu seçiminde önemli bir etken oluyordu.

MÜSLÜMAN SEYAHAT ENDÜSTRİSİ HIZLA BÜYÜYOR

MasterCard ve CrescentRating'in 2011 yılından beri hazırladığı “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporu Müslüman seyahat endüstrisindeki hızlı büyümeyi gözler önüne seriyor. Rapora göre  mevcut büyüme hızıyla 2020’de tatil için seyahate çıkan Müslümanların sayısı 156 milyona ulaşacak. 2020’de Müslümanlar 200 milyar dolarlık bir turizm ekonomisini mümkün kılarak pazarın %11’ine hitap edecek. Bu gerçeği gören havayolları ve uçak üreticilerinin Müslüman yolcuların ihtiyaçlarını giderme konusunda çok daha istekli olduğu ifade ediliyor.

Kokpit Aero

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.