ÇOBANTUR tazminat kapısını açtı, 92 milyon lira daha nakliyeciyi bekliyor

ÇOBANTUR tazminat kapısını açtı, 92 milyon lira daha nakliyeciyi bekliyor

2008’de UND Adriyatik gemisinde çıkan yangında 11 treylerini alevlere kaptıran Çobantur-Boltaş, 13 yıldır verdiği hukuk savaşını kazandı. Mahkeme, zarar gören diğer nakliyeciler için de DFDS Ro-Ro’nun 92 milyon liralık teminat ayırmasına hükmetti.

O zamanki işleticisi U.N RO-RO filosundaki UND Adriyatik gemisi Akdeniz açıklarında cayır cayır yanmış, o ateş gemide 202 treyler ve çekicisi bulunan nakliyeciyi de yakmıştı. Nakliyeci, yangının ardından hak arayışına gitti ama hiçbiri Çobantur-Boltaş firması sahibi ve bir zamanların RODER Başkanı olan Necmi ÇOBANOĞLU kadar kararlı çıkmadı. ÇOBANOĞLU, en başından beri davanın avukatlığını üstlenen KIRGIL &KIRGIL Avukatlık Bürosundan , Av. Deniz Meltem KIRGIL ile birlikte inanılmaz bir hukuk mücadelesinin ardından zafere ulaştı.

Avukat Deniz Meltem Kırgıl’dan UND Adriyatik öyküsü

“Biz bu davayı tam anlamıyla dişimizle tırnağımızla kazıyarak kazandık” diyen KIRGIL, şöyle devam etti: “Gemide yangın davasında donatan,  kanuni düzenleme gereğince 1 – 0 önde iken Aliağa’da, Karamürsel’de yanan geminin içine girip keşifler yaparak gerçekten çok ciddi bir hukuk savaşı verdik. . Bu dosyanın içini çok sağlam bir şekilde doldurduk. Diğer nakliyeciler tarafından açılan davalarda bizim davamız pilot dosya olarak kabul edildiği için bu dosyanın sonucu beklendi.  Aradan 13 yıl geçti, birçoğu ne kadar para alacağını bile unutmuştur. Şimdi piyango çıkmış gibi olacak”

Muhatap niçin DFDS?

“ 6 şubat 2008 yılında yanan geminin maliki ve donatanı Un Ro Ro İşletmeleri A.Ş idi.  Geçen süreçte firmanın el değiştirmesi ile şu an artık muhatabımız DFDS.  Yani, bizim kazandığımız meblağ  ve  diğer nakliyecilerin alacakları da DFDS’ten tahsil edilecek.  Dava kazanıldı, gerekçeli kararın ardından icra safahatına geçebiliriz.   Tabii ki tarafların temyiz etme hakkı var.  Tazminatı icraya koyarız, onlar da teminat mektubunu yatırır ve temyize gidebilirler.  Fakat defalarca Yargıtay ve Hukuk Genel Kurulu gibi hukukun en üst aşamalarını görmüş bir dosyada umuyoruz artık bu son zaferimiz olur ”

Diğer nakliyecilerin durumu ne olacak?

“Dava açan nakliyeciler,  kazanılmış olan davamızı emsal alarak  davalarına devam edecekler. Deniz hukukuna ilişkin davalarda tazminat talep edenler için  donatana başvuru süresi 1 yıllık hak düşürücü süre ile  sınırlı.  O zaman 2008 yılının 6 Şubat’ında RODER ve UND üyelerine ,  6 Şubat 2009’da dava açma haklarının sona ereceğini, bu tarihten sonra yapılacak hiçbir girişimden haklı bile olsalar sonuç alamayacakları uyarısını yaptım. Bu süre içinde dava açmayanlar hiçbir şey alamayacak. Davayı açmış olan nakliyecilerin davaları ise Çobantur kararı emsal alınarak devam edecek. Pilot dosya olduğu için alınan karar diğerlerine de doğrudan etki edecek.”

Mahkeme, DFDS’e “92 milyon lira depo edeceksin” dedi

Mahkeme,  yargılama neticesinde donatanın sorumluluğuna hükmederek, davalının Londra Konvansiyonu uyarınca sorumluluğunun 92 milyon TL ile sınırlandırılmasına ve bu miktarın donatan tarafından  Mahkeme adına açılacak bir hesaba depo edilmesine karar verdi.

necmi-cobanoglu.jpg

Çobantur-Boltaş Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Çobanoğlu, 13 yıldır süren hukuk mücadelesini kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. 

Çobantur-Boltaş ne kadar tazminat alacak?

“Çobantur,  yanan treylerlerinin tazmini için 430 bin liralık bir dava açmıştı.  430 bin lirayı 2008 yılından itibaren işletilecek faiziyle kazandık..

Fakat özellikle belirtmek gerekir ki; bu davada Sn. Necmi ÇOBANOĞLU ‘nun amacı, tazminat kazanmaktan ziyade;  Türk nakliyecilerinin bir araya gelerek kurduğu Un Ro-Ro İşl. A.Ş.’nin  yangından kısa bir süre önce el değiştirmesinin ardından,   şirketi satın alan KKR  firmasının nakliyecileri yalnız bırakmasına bir tepkiydi. Zararları, mağduriyetleri ile  ilgilenilmemesi  ve hatta  o tarihlerde henüz dava devam ederken  “Bu gemiye,  denize elverişsizdir diyene gülerler” şeklinde basın açıklaması yapan RO-RO yetkililerine karşı, hukuk yoluyla karşılık vermekti. Hukuki mücadelemiz uzun sürdü fakat başardık.  Umuyoruz 13 yıllık hukuk mücadelemiz bu sonuçla kesinleşir ve bu davanın sonucundan etkilenecek tüm diğer nakliyeciler geç de olsa zararlarını karşılamış olurlar.”

Selçuk ONUR – LOJİPORT / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.