Covid19 gerçekliğine farklı bir bilimsel bakış

Covid19 gerçekliğine farklı bir bilimsel bakış

“Ayın Kitabı” serisinde güncel bilimsel konuları içeren yapıtlara editörlük yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Üstün 'den muhteşem bir eser.

COVID-19 pandemisinin halen devam ettiği ve tehditkâr niteliğini koruduğu şu günlerde,                             söz konusu tehlikeli hastalığın tıbbi ve sosyal yönden farklı boyutlarını ortaya koyan yeni bir e- kitap çıktı. Yıllardır “Ayın Kitabı” serisinde güncel bilimsel konuları içeren yapıtlara editörlük yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Üstün [LOJİPORT yazarlarından şair Dr. Güntürk Üstün’ün kardeşi], bu kitabın da hem editörlüğünü hem de bölüm yazarlığını üstlenmiş. Prof. Dr. Çağatay Üstün, kitabın önsözünde şu satırlara yer vermiş:

“Çin’in Hubei eyaleti Wuhan kentinde Aralık 2019’da bildirilen farklı bir klinik tabloya ilişkin kayıtlar yeni bir hastalığın başlangıcına işaret ediyordu. Kısa sürede diğer ülkelere de yayılarak pandemi şekline dönüşen viral kökenli bu hastalık literatürde kısaca COVID 19 olarak isimlendirildi. Virüsün potansiyel etki gücüne bağlı olarak başlangıçta 65 yaş ve üzeri, kronik hastalığı olan kişilerde yüksek ölüm oranıyla seyretmesi, spesifik tedavi edici etkili bir ilacın bulunamaması durumu endişe ve korku verici bir boyuta taşıdı. Bunun yanında, devam eden araştırmalarla bulunmuş ve belli aşamaları geçmiş aşıların uygulanmasının kitlesel bağışıklığı sağlaması beklenmektedir. 21. yüzyılın en büyük sağlık sorunu olarak kabul edilen COVID 19’un tıp tarihine düştüğü notlar vardır. Bu kitap, COVID 19 pandemisinin tıbbi, etik ve sosyal alanlarda oluşturduğu olumsuz etkileri, teşhis ve tedavi konusundaki gelişmeleri incelemeyi hedeflemiştir. Özellikle sağlık profesyonellerinin yanında herkesin yararlanması umuduyla… Sevgi, saygı, içtenlikle…”

Kitabın giriş kısmında, COVID-19 pandemisini konu alan bir şiiri ile yazarımız Dr. Güntürk Üstün’ün de bu değerli yapıta katkı sağladığı görülüyor.

Kitap, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığının Yayın Bürosu tarafından “Ayın Kitabı” serisi üzerinden elektronik ortamda ve herkesin kullanımına açık bir şekilde yayınlandı. Kitaba erişmek isteyen LOJİPORT okurlarının, https://yayinevi.ege.edu.tr/tr-12172/e_u_tip_fakultesi_ayin_kitaplari.html bağlantı adresi üzerinden bunu yapmalı mümkün.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.