Deniz Emniyet Derneği'nden havuz kazası açıklaması

Deniz Emniyet Derneği'nden havuz kazası açıklaması

Deniz Emniyet Derneği, Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki Kuzey Star Tersanesi'nde meydana gelen vinç kazası ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Deniz Emniyet Derneği'nden sitemize de gönderilen yazıda şu görüşlere yer verlidi: 12 Nisan 2009 Tarihinde Kuzey Star tersanesinde üzerinde iki gemi yüklü iken havuzun ortadan burkulması sonucu üzerindeki vincin devrildiği ve kazanın büyük şans eseri olarak can kaybı olmaksızın atlatıldığı anlaşılmaktadır. Öncelikle Kuzey Star tersanesi sahipleri, yöneticileri ve tüm çalışanlarına Deniz Emniyet Derneği Yönetim Kurulu olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz.

Bu kazanın neden meydana geldiği konusunda teknik açıklama henüz elimizde yoktur. Ancak genel bilgi olarak söyleyebiliriz ki yüzer havuzlar da gemilere benzer hidrostatik özelliklere sahiptirler. Yüzme direncine karşı gemi üzerindeki yük dağılımının olması gerektiği gibi yapılamaması, gemilerin yaşlılıktan dolayı yıpranması ve mukavemetinin düşmesi, stabilite hesaplarının yeterince yapılamaması sonrasında uygun olmayan yük dağılımı etkisi ve dalga tepesinde kalması neticesi geçmişte Derbyshire, MOL Comfort ve Erica gibi kazaların meydana gelmiş olduğu denizcilik sektörümüzün ve kamuoyunun malumlarıdır.

Bu kaza sonrası benzer kazaların yaşanmaması adına deniz emniyeti ile ilgili gerekli kaza analizlerinin yapılarak benzer havuzlarda benzer kazaları önleme amaçlı proaktif yaklaşım gösterilmesini bekliyoruz. Deniz Emniyet Derneği olarak bu süreçlere katkıda bulunmaya hazırız.

Saygılarımızla.
Kapt. Cahit İstikbal
Deniz Emniyet Derneği Başkanı

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.