Devletlerin denizciliğe "koşulsuz" yardımlarına ITF'den tepki

Devletlerin denizciliğe "koşulsuz" yardımlarına ITF'den tepki

Covid-19 salgınında milyarlarca dolarlık ''taşımacılık yardımı'' paketlerinin sosyal-çevresel hedeflere ilişkin hiçbir koşul içermemesi, Paris merkezli Uluslararası Ulaştırma Forumu'nun (ITF) raporuna göre acilen değişmesi gereken bir durum.

Hükümetlerin, Covid-19 salgını sırasında milyarlarca dolarlık ''taşımacılık yardımı'' paketlerinin sosyal veya çevresel hedeflere ilişkin hiçbir koşul içermemesi, Paris-based International Transport Forum  (ITF) yeni bir raporuna göre acilen değişmesi gereken bir durum.

ITF araştırmacıları, bu yıl dünya çapında devletler tarafından sağlanan denizcilik yardımlarının bir listesini oluşturdular. Yapılan yardımların büyük çoğunluğu sosyal veya çevresel politika hedeflerine ulaşma yolunda hiçbir şey taşımadığı için eleştiriliyor.

ITF'nin yayınladığı yedi sayfalık raporda, "Denizcilik sektörü destekleri, alıcılar için kayıpları azaltmaya ve daha geniş hedeflere ulaşmaya yardımcı olmak amacıyla daha stratejik olarak hedeflenmelidir." ifadelerine yer veriliyor.

ITF; hükümetlerin Covid-19 nedeniyle zarar gören denizcilik sektöründeki ekonomik kayıpları hafifletme hedefi dışında, sosyal ve çevre düzenlemelerini içeren kamu politikaları hedeflerine ulaşmak için tasarlanmış koşulları da göz önünde bulundurmasını istediğini belirtiyor.

Finlandiya destekleri koşullara tabi tutuyor!

ITF Finlandiya'nın önemli bir istisna olduğunu belirtiyor. Finlandiya hükümeti, yardım alacakalrdan üç koşulu yerine getirmesini istiyor;

- Birincisi, tedarik güvenliği için gerekli görülen ürünleri taşıyor olmaları;

- İkinci olarak, haftada en az 5.000 ton taşıma kapasitesine sahip olmaları;

- Üçüncüsü, çabuk bozulan mallar için haftada birkaç kez ve daha dayanıklı mallar için ayda bir kez düzenli taşıma hizmetleri sunuyor olmaları.

Bir diğer istisnanın ise Almanya olduğu belirtiliyor. Almanya, denizcilik destek paketinin bir kısmını daha temiz gemiler ve denizcilik inovasyonu için ayırıyor.

Havacılıkta olduğu gibi, ITF raporunda ayrıntıları verilen gemicilikle ilgili destek önlemlerinin büyük çoğunluğu ekonomik, sosyal veya çevresel hedeflere ilişkin hiçbir koşul içermiyor. Çoğu ülke, denizcilik devlet yardımı planlarının etkileri hakkında rapor bile vermediğinin altı çiziliyor.

Deniz taşımacılığı endüstrisine yapılan Covid-19 yardım paketlerinin derlenen listesi. Listede başlıklarda sırasıyla Ülke, Lehtarlar, Ana tedbirler, Milyon Euro bazında miktarlar belirtiliyor.

covid-denizcilik-tablo.jpgKAYNAK: DENİZHABER.COM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.