Ford Otosan F-Max’a konvoy yaptıracak...

Ford Otosan F-Max’a konvoy yaptıracak...

Ford Otosan, AVL Türkiye ile ağır ticari araçların elektronik olarak biribirine bağlanarak konvoy oluşturmasını sağlayan “Platooning” teknolojisini geliştirmek için düğmeye bastı.

Avrupa ve ABD’de son dönemde, büyük üreticiler tarafından araştırma-geliştirme çalışmalarının yanı sıra testleri de sürdürülen “platooning” yani “otonom konvoy” teknolojisi, özellikle ağır ticari araçlara yönelik olarak hazırlanıyor. Bu teknolojinin, yakıt tüketimi ve verimliliğin yanı sıra yük taşımacılığında yol güvenliğine katkı sağlaması bekleniyor. Ford Otosan da, Türkiye’de bu teknolojinin öncülüğünü yapmak üzere kolları sıvadı.

Ford Otosan’ın AVL Türkiye ile imzaladığı anlaşmayla, yaklaşık 3 yıl sürecek bir işbirliği yapılacak. Otonom sürüş teknolojileri alanında yetkinlikler geliştirilmesine katkı sağlayacak işbirliğinin ilk aşaması 2019’un birinci yarısında tamamlanacak. İşbirliği kapsamında, Ford Otosan Ürün Geliştirme birimleri ile AVL’nin Türkiye ve Almanya’daki mühendislik ekipleri bir arada çalışacak. Uzun yol taşımacılığı yapan ağır ticari araçların operasyonel verimliliğinin artırılmasının hedefleneceği işbirliği sayesinde Ford Otosan, 2025 yılından itibaren itibaren ağır ticari araçlarda yaygınlaşması öngörülen bu teknolojiye hazırlanmış olacak.

‘Katma değer sağlar’

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, “platooning” teknolojisiyle şehirlerarası taşımacılık yapan ağır ticari araçların seyir halinde birbirlerini yakın mesafeden takip edebilmeleri, böylelikle de yakıt tüketimi ve karbon emisyonlarında ciddi azalma gerçekleştirileceğini belirtti. İşletme maliyetlerinin de düşürüleceğine dikkati çeken Gökçelik, “Platooning, sadece operasyonel verimi artırmakla kalmayıp, güvenlikte de önemli rol oynayacak. Platooning, araçlar arası haberleşme teknolojisiyle  ortalama bir sürücüye göre daha hızlı ve güvenilir eylemler yerine getirecek. Bu teknoloji, uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde filolara önemli verimlilik sağlayıp, Ford Trucks markamızın uluslararası pazarlardaki büyümesine yeni bir ivme kazandıracak, dünya çapında rekabet gücümüzü artıracak” dedi.

Gökçelik, bu Ar-Ge projesiyle, otonom sürüş teknolojileri konusunda ülkemize ayrıca katma değer ve mühendislik bilgisi de kazandıracağını söyledi. AVL Başkan Yardımcısı Lukas Walter ise, anlaşma çerçevesinde F-MAX üzerinde çalışacaklarını kaydetti. 

otonom-ford.jpeg

Sürücü ‘şimdilik’ oyunda!..

Küresel ağır ticari araç üreticileri tarafından halen çalışmaları süren “Platooning” teknolojisi, en az 3 kamyon ya da TIR’ın dahil olduğu bir konvoy. Araçların biribirleriyle haberleşmesi

ve gelişmiş sürüş destek sistemleri sayesinde oluşturulan bu konvoy, aynı yöne yük taşıyan ağır ticari araçların arka arkaya gidebilmelerine olanak tanıyor. Arkadaki araçlar, öndeki lider araçla sürekli iletişim içinde bulunuyor ve aralarında oluşturulan belirli bir mesafeyi (yaklaşık 10 metre) koruyuyor. Araçlar, örneğin bir binek aracın bu konvoyun arasına girmesi halinde mesafeyi geçici olarak açıp, yol verebiliyor ya da öndeki aracın yaptığı manevraları izliyor ve gerekirse aynısını uyguluyor. Arka arkaya sıralanıp, öndeki aracın rüzgar koridorundan faydalanan kamyonlar, böylelikle yüzde 8 ile 20 arasında değişen yakıt tasarrufu sağlıyor. Sürücülerin direksiyon başında kaldığı sistemde, böylelikle oluşabilecek herhangi bir aksaklığın önüne geçilebilmesi öngörülüyor.

Levent KÖPRÜLÜ - MİLLİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.