Geçen yıl 10 milyon ton kombine taşıma yapmışız

Geçen yıl 10 milyon ton kombine taşıma yapmışız

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanlığı, 2019 yılında 5.1 milyon ton kombine ihraç taşıması, ithalat kapsamında da 4.9 milyon ton kombine yük taşıması gerçekleştirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yazılı açıklama yapılarak, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık tarafından yürütülen kombine taşımacılık rakamları paylaşıldı. 2019 yılında 5.1 milyon ton kombine ihraç taşıması gerçekleştiği bilgisi verilirken, ithalat kapsamında da toplam 4.9 milyon ton kombine yük taşıması gerçekleştiği bildirildi. 2019 yılında ihracat-ithalat toplamında 10 milyon ton yük gemi+demir yolu ve kara yolu taşıması gerçekleştiği de kaydedildi. TCDD İzmir Alsancak Limanı'nda sonlandırılan Ro-Ro operasyonlarının geçen hafta bakanlığın izni ile yeniden başlatıldığı anımsatılarak, taşımacılığın yeniden başlatılması ile birlikte yıllık 2 milyon dolar gelir elde edilmesinin hedeflendiği açıklandı.

5.1 MİLYON TON KOMBİNE İHRAÇ TAŞIMASI

Birçok ulaşım yolu kullanılarak yapılan kombine taşımacılığın ülke ekonomisine değer katmasının yanı sıra daha ucuz ve daha güvenli taşıma imkanı sunduğu belirtilerek, "Ülkemizde demiryolu kombine taşımacılığı; tren+deniz, deniz+tren, karayolu+tren bazen de her üç modda kullanılarak yapılmaktadır. Kombine taşımacılık kapsamında 2019 yılında Mersin, İzmir, Aliağa (Biçerova), İskenderun, Payas, Sarıseki, Bandırma ve Derince'ye demiryoluyla gelen ihraç yükleri buralardan; TCDD Alsancak limanlarından deniz yolu ile ihraç edilmektedir. Bu kombinasyonla 2019 yılında 5.1 milyon ton kombine ihraç taşıması gerçekleştirilmiştir" denildi.İthalat yoluyla limanlara gelen yüklerin liman+demir yolu+liman+kara yolu+demir yolu kombinasyonlarıyla taşındığı belirtilerek, "2019 yılında bu kapsamda, kömür, demir cevheri, plastik hammaddesi, kimyasal ürünler, elektronik eşya, çelik ürünleri taşınmıştır. 2019 yılında ithalat kapsamında toplam 4.9 milyon ton kombine yük taşıması gerçekleştirilmiştir" denildi.

'TOPLAM TAŞIMANIN YÜZDE 34'ÜNÜ OLUŞTURUYOR'

2019 yılında ihracat ithalat toplamında 10 milyon ton yük gemi+demir yolu ve kara yolu kombinasyonuyla taşındığına dikkat çekilerek, "Asyaport limanına gelen ihraç ve ithal yükler karayolu+demiryolu bağlantısı ile Ömerli ve Tekirdağ istasyonları üzerinden taşınmaktadır. Bu istasyonlardan Avrupa'ya ilk etapta yılda yaklaşık 40 bin TEU ve 25 bin TIR kasası taşınabilecektir.  Demiryolu modu kullanılarak yapılan toplam kombine taşımacılık toplam taşımamızın (29,3 milyon ton) yüzde 34'ünü oluşturmaktadır" açıklaması yapıldı. TCDD İzmir Alsancak Limanı'nda sonlandırılan Ro-Ro operasyonlarının geçen hafta yeniden başladığı anımsatılan açıklamada, artan ihracatı desteklemek amacıyla düzenleme yapıldığı belirtilerek, "Ro-Ro taşımacılığın yeniden başlatılması ile birlikte ihracatçıların daha ucuz taşıma maliyetleri ile Kuzey Afrika ve Güney Avrupa'ya ulaşması ve yıllık 2 milyon USD gelir elde edilmesi hedefleniyor" denildi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.