Gemiler Çin açıklarında mahsur: Para mı, denizci mi?

Gemiler Çin açıklarında mahsur: Para mı, denizci mi?

60'tan fazla dökme yük gemisinin mürettebatı, Pekin ile Avustralya hükümeti arasındaki diplomatik açmaza çözüm beklerken Çin kıyılarında mahsur kaldı.

Gemi brokerlığı şirketi Braemar ACM'ye göre, geçtiğimiz hafta itibariyle iki düzine kadar Capesize ve dört düzine Panamax dökme yük gemisi, kuzey Çin'deki limanlarda Avustralya'dan gelen kömür yüklerini boşaltmak için izin bekliyor.

Bazılarının geçen Haziran ayından bu yana orada olduğu belirtilmesine karşın gidişata bakıldığında yüklerini yakın zamanda boşaltamayacakları düşünülüyor. Pekin, Avustralya hükümetinin Wuhan'da ortaya çıkan COVID-19'a yönelik yaptırımlarına misilleme niteliğinde bir yanıt olarak Avustralya'dan Çin'e gelen kömürü ithalatını engelliyor.

Gemilerin müretebatı sıkışıp kaldı!

Fakat bu çıkmaz neticesinde dökme yük gemilerinin mürettebatı gemide sıkışıp kaldı ve Çin sularından ayrılmayan gemilerin mürettebat değişiklikleri imkansız hale geldi. Bu gemilerin yaklaşık iki düzinesi Wallem Group tarafından yönetiliyor ve Wallem CEO'su Frank Coles, Çinli yetkililerin derhal harekete geçmesi için çağrıda bulundu.

Açık bir mektupta "Çin, Çinli denizciler dışında hiç kimse için mürettebat değişimine izin vermiyor. Belirtilen neden Covid olsa da son altı aydır demirlemiş gemilerdeki bu denizcilerin Covid-19 taşıma olasılığının olmaması, durumun inandırıcılığını kaybetmesine sebebiyet veriyor.'' ifadelerine yer verdi.

Gemiler Çin'den ayrılmalı!

Çin politikasında beklenmedik bir değişiklik olmadığı için gemi kiralayıcıları ve gemi sahiplerinin mürettebat değişimi için kendi düzenlemelerini yapması gerektiği belirtiliyor. Gemilerin başka bir liman devletine uğrak yapmaları tek çözüm olarak görülüyor.

cin-bekleyen-gemiler.jpgGemi kiralayıcıları ve yük sahipleri razı olmalı!

Hintli yük gemisi Jag Anand 10 Ocak'ta bunu gerçekleştirerek Tangshan açıklarındaki demirleme sahasından ayrılarak Chiba, Japonya'ya gitti ve 23 mürettebatını değiştirip onları güvenli bir şekilde Hindistan'a gönderdi. Gemi kiralayıcılarının izin vermesi durumunda bu diğer gemiler tarafından da yapılabilecek.

Denizcilere karşı yapılan saygısızlığın en büyük örneği!

Coles; "Armatörlerin gemileri diğer ülkelere uğrak yaparak mürettebatı değiştirdikten sonra geri dönüp hatta katılabilir. Ancak, gemi kiralayıcıları ve yük sahipleri hemfikir olmamakla birlikte hattaki yerlerini kaybetmekten çekiniyorlar. Paraya insandan daha fazla değer verilmesi, denizcilik endüstrisindeki denizcilere karşı yapılan saygısızlık ve takınılan tavrın en iyi örneği." ifadelerini kullandı.

Coles, durumun değişmesini beklemediğini açıkça belirterek; "Çin'in mantıklı olanı yapmasının ve bu mürettebat değişikliklerinin gerçekleşmesine izin vermesinin zamanı geldi. Çin bunu yapmasa bile yine de gemi kiralayanların insan refahını sürdürmesini bekliyorum.'' dedi.

KAYNAK: DENİZHABER.COM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum