Goodyear'dan Türkiye'ye 15 yılda 190 milyon $ yatırım

Goodyear'dan Türkiye'ye 15 yılda 190 milyon $ yatırım

Dünyanın  büyük lastik üreticilerinden biri olan Goodyear, tüm dünyada yaklaşık 69 bin çalışanı, 22 ülkede 52 fabrikayla ürünlerini dünya genelinde...

Dünyanın  büyük lastik üreticilerinden biri olan Goodyear, tüm dünyada yaklaşık 69 bin çalışanı, 22 ülkede 52 fabrikayla ürünlerini dünya genelinde 185 ülkede satıyor.

Üretim, satış ve satış sonrası hizmetleriyle lastik endüstrisinde faaliyet gösteren Goodyear Türkiye, 1961 yılında Goodyear Tire&Rubber Company’nin iştiraki olarak kurulmuş bir şirket. Türkiye organizasyonunda  bin 200’ün üzerinde çalışan istihdam eden Goodyear, birisi İzmit’te diğeri Adapazarı’nda olmak üzere 2 fabrikasında lastik üretimi yapıyor ve üretiminin önemli bölümünü ihraç ediyor.

Türkiye yenileme pazarında Goodyear’ın araç üreticileri için önemli bir tedarikçi konumunda olduğunu kaydeden Goodyear Ticari Lastikler Pazarlama Müdürü Faruk Uslu, “Goodyear son 15 yıl içinde Türkiye’de 190 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi. Lastik, bir yüksek teknoloji ürünüdür. Goodyear, bir lastiği geliştirirken 50’nin üzerinde kriteri analiz eder. AR-GE için yılda 400 milyon dolar ayıran Goodyear, Forbes dergisi tarafından 2008-2010 yılları arasında üç yıl arka arkaya yenilikçilik, insan yönetimi, varlıkların kullanımı ve global oryantasyon kriterlerine göre dünyanın en beğenilen şirketleri listesinde ‘Dünyanın En Beğenilen Motorlu Araç Parçaları Şirketi’ olarak gösterilmiştir” şeklinde konuştu.

Kullanıcılarını bilinçlendiriyor

Türk tüketicilere sunulan lastikler aracılığıyla ülkeye getirdikleri teknik bilgiyle beraber, yollarda güvenli sürüş konusunda halkı eğitmek amacıyla rehberlik rolünü de üstlendiklerini ifade eden Faruk Uslu, “Goodyear, yıllardır Türkiye’de seçilen birçok şehirde yürüttüğü saha faaliyetleri aracılığıyla müşterileriyle ve son kullanıcılarıyla iletişim kurmakta ve yoldaki güvenlikleri için doğru lastiği seçmelerinin önemi konusunda onları bilgilendirmektedir. 2011 yılında, hem yaz hem de kış döneminde, Goodyear Türkiye yaklaşık 45.000 sürücüye ulaşmış ve araçlarına takılı lastiklerin diş derinliğinin durumu ve aşınmış bir lastiğin bir aracın fren mesafesi üzerindeki etkileri hakkında onları bilgilendirmiştir” diye konuştu.

“Üst sınıf satın alma deneyimi”

Nihai tüketicinin yanı sıra, bayilerin de marka kimliklerini güçlendiren unsur olduğu söyleyen Uslu, “Tüketiciye dokunan her noktada Goodyear kimliğini aynı kalitede ve standartta sunulmasını sağlamakla yükümlüyüz. Bundan dolayı, satış noktalarında tüketiciye üst sınıf satın alma deneyimi yaşatmayı hedefliyoruz.  Satış noktalarının marka kimliğine uygun standartı sunuyoruz.  Dağıtım ağımızın tüketici ihtiyaçlarını daha iyi anlamaları ve doğru ürünü, doğru şekilde sunmalarına yönelik eğitimler sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Lastik, yüksek teknoloji ürünüdür”

Lastik etiketleme tüm Avrupa ile birlikte ülkemizde de 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren yasal olarak uygulanmaya başlandı diyen Uslu, “Bu uygulama ile 3 alanda tüketiciye farklı ürünleri daha doğru karşılaştırma imkanı sağlandı. Bu yeni lastik etiketleme prosedürü, lastik ile ilgili yalnızca 3 kriteri içerecek şekilde bilgi veriyor; ıslak zeminde fren performansı, yuvarlanma direnci ve gürültü. Otomobil dergileri, kulüpler ve uluslararası bağımsız test kuruluşları bir lastiği değerlendirirken neredeyse 15 farklı performans kriteri kullanmaktadır. Biz Goodyear olarak, bir lastiği geliştirirken 50’nin üzerinde kriteri analiz etmekteyiz” ifadesinde bulundu.

“Kullanıcıların bilinçlenmesi için etiketleme önemli”

Lastik etiketlemenin lastik performansı ve gereksinimlerine uygun doğru ürünü seçmeleri konusunda tüketicileri eğitmek için önemli bir araç olduğunu vurgulayan Uslu, “Son kullanıcılar için rehberlik yapmak, etiketleme uygulamasının kendisi kadar önemlidir. Güvenlik ve performans gereksinimlerini karşılayacak doğru ürünü seçmeleri için son kullanıcılara rehberlik yapmak, yol göstermek konusunda bayilerin önemli bir rolü bulunuyor. Müşterilerin gereksinimlerine uygun doğru ürünü seçmelerinde, bayilerin rehberliğinin yanı sıra, test dergilerinde yayınlanan değerlendirmelerin de önemli bir rolü var. Ancak unutulmamalıdır ki lastiklerin performans değerleri içinde çok önemli yer tutan bu 3 unsur lastik performansını tam anlamıyla yansıtmamaktadır. Tüketicinin kendi önceliklerine göre doğru karar verebilmesi adına doğru olarak bilgilendirilmesi de önemlidir. Etiketin müşterilere hangi bilgileri vermediğini hatırlatmak bizlerin yani lastik üreticilerinin görevidir” şeklinde konuştu.

Otobüsler için özel lastik

Otobüslere özel ürettikleri Marathon Coach hakkında da konuşan Uslu, “Kullanım ömrü boyunca ve tüm akslarda kullanılmak üzere tasarlanan Goodyear Marathon Coach, kendine özgü asimetrik tasarımı, düzgün aşınma ile beraber yüksek konforlu sürüş keyfini, üstün bir kilometre performansı ile birlikte sunuyor. Dengesiz aşınmış lastikler, günümüzdeki otobüsler için ciddi bir sorun teşkil ediyor ve lastik ömrünü azaltıyor. Goodyear’ın, Marathon Coach lastiği için özel olarak geliştirdiği asimetrik tasarım, bu soruna çözüm getiriyor. Yeni Goodyear otobüs lastiği TravelMax adı altında toplanan bir çok teknoloji kullanılarak geliştirildi. Bu teknolojiler Sileflex diş birleşimine, asimetrik tasarıma ve en yeni karkas tasarımlarına sahip. Bu lastiğin sunduğu başka bir avantaj da, 295/80R22.5 ebadında artırılmış yük taşıma kapasitesi sunması. Bu özellik sayesinde, yeni Marathon Coach lastiği 3750 kilograma karşılık gelecek şekilde yük endeksinin 154 olmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Para iade garantisi

Goodyear Marathon Coach lastikleri satın alındıktan sonra 3 ay içinde veya satın alındıktan sonra yüzde 20’den fazla aşınma gerçekleşmediyse (hangisi erken dolarsa) iade edilebiliyor. Ayrıca Marathon Coach karkas geri alma garantisi ve sağlam durumda olan karkası getirene 150 TL KDV dahil geri alma garantisi ile satılıyor. 1,250 TL tavsiye fiyatıyla piyasaya sunulan Marathon Coach otobüs lastiğine özel yapılan lansman kampanyası kapsamında bir lastik alan tüketiciler, 180 TL indirimden faydalanacak.

Goodyear Marathon Coach otobüs lastiklerinin özellikleri;

-Dengeli aşınma ve yüksek kilometre performansı sağlayan asimetrik tasarım

-Sağlam dış omuz sayesinde, dişlerin dengesiz ve hızlı aşınmasına karşı yüksek direnç

-Geniş 5-oluklu tasarım ile yüksek kilometre performansı, mükemmel sürüş, tutuş ve konfor

-“Sileflex” teknolojisi yeni nesil diş birleşimi ile, yüksek kilometre performansı ve yakıt verimliliği

-Esnek kanatların yoğunluğu sayesinde iyileştirilen ıslak zemin tutuşu

-Kanalllar arası taş atıcıları ile yüksek ömür ve defalarca kaplanabilme

115 yılda Goodyear’ın geliştirdiği yenilikler;

- İlk hava basınçlı araç lastiği,

- Ay yüzeyinde iz bırakan ilk araç lastiği,

- Patlasa da yola devam edebilen RunOnFlat özellikli lastikler,

-DuraSeal patlamayan kamyon lastiği,

- Buzda daha iyi performans sağlamak için ActiveStud (Aktif Çivi) Teknolojisi,

- Virajlarda güvenli dönüşler için aktif Active CornerGrip (Aktif Viraj Kavrama) Teknolojisi,

- SmartWear teknolojisi ile geliştirilen ve 30 bin kilometrenin ardından bile ilk günkü performanslarını koruyan lastikler,

-İlk 40 serisi lastik trailer lastiği,

-İlk 50 serisi ön aks lastiği.

 Cengiz TEPEBAŞ - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.