Hakan Albayrak: Honda gider, Tesla gelir

Hakan Albayrak: Honda gider, Tesla gelir

ARLOD Başkan Yardımcısı Hakan Albayrak, “Honda gitme kararı aldı, Tesla da gelme kararı aldı. Biri gider, diğeri gelir. Önemli olan ülkede üretimin devam etmesi. Sektör ölmez, mutlaka kaybedenler de olabilir ama sektör yaşayacaktır” diyor.

Otomotivin, herkesin yapabileceği bir iş olmadığının altını çizen ARLOD Başkan Yardımcısı Hakan Albayrak, “Otomotiv, sevgi ve sebat ister. 29 gün açlık çekersin, 30. günde yaşananlar hepsini unutturur. Otomotiv, bilen insanların işidir. Honda gitme kararı aldı, Tesla da gelme kararı aldı. Biri gider, diğeri gelir. Önemli olan ülkede üretimin devam etmesi. Devamlılık sağlanırsa, bizler de varlığımızı sürdürür ve koruruz. Sektör ölmez, mutlaka kaybedenler de olabilir ama sektör yaşayacaktır. Fırtınaya hazırlıklı yakalandıysanız sıkıntı yok. Kiremitler uçar ama ev size kalır. Hazırlıklı değilseniz altında kalırsanız, biz de görüyor ve önlemimizi alıyoruz. Umudumuz yarın düzelmesi ama söylenenlere göre 2023’de düzlüğe çıkacağız” ifadelerini kullandı.

“Otomotivde kartlar yeniden karılıyor”

Ekonomik sıkıntıların, yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da yaşandığını belirten Albayrak, sözlerine şöyle devam etti:  “Her ülke bundan sonraki süreçte kendi kendine yetecek pozisyonlar almanın peşinde. Japonya da, AB ile gümrük birliği anlaşması yaptı. O da hem kendisine yeni pazarlar edinmek, hem de kendini korumak istiyor. Üstelik bizden farklı olarak dış ticaret fazlası veren bir ülkeden söz ediyoruz. Bundan sonra ABD’de de işler zor. Fosil yakıtlı araçların devri bitiyor. Artık motor, şanzıman, diferansiyel bunların hiçbiri kalmayacak. Otomotiv sektöründe kartlar yeniden karılacak. Markaların değişmesi, birleşmesi ya da yok olması gündemde. Satış sonrası servis tarih olacak. Satış olgusu da internetten yürüyecek. Dünya ticaretinin yüzde 22’si lojistik. Lojistik hiçbir şekilde yok olmaz ama kendine göre kabuk değiştirebilir. Eskiden kargo vardı, şimdi drone kargolar çıkacak fakat netice itibariyle, insan mutlaka olacak. Yükleme, boşaltma tamamen robotik sistemlere dönecek. Ama bu gelişmeleri ülkemizde de görmek için bence 15-20 yılımız var. Çünkü, teknolojinin bir anda değişmesi mümkün değil.”

“Otomotiv ölmez, kalifiye elemanlarımıza sahip çıkmalıyız”

“Sektörü domine eden olumsuz etkenlerin varlığını inkar edemeyiz” şeklinde konuşan Albayrak, bu olumsuzlukları da şöyle sıraladı: “Dünya küçüldü, pazar dar, kredi imkanları dar. İnsan geleceğini güvence altına alabilecek şartlara ulaşsa, borçlanmaktan da çekinmez. Kredi imkanı da varsa, altındaki arabayı yeniler. Özetle otomotiv ölmez, şu an bir sanayi devrimi yaşıyor ve kendini değiştirecek. Honda gider, yerine yeni oyuncular gelir. Karamsar değilim, bu bir geçiş dönemidir. Herkesin kendine düşeni yapması lazımdır. Yeni denizlere açılmalıyız. Şu an herkesin işleri yarı yarıya düştü. İşler kötü gidiyor, çalışanları azaltayım diyemiyorsun. Çünkü, yarın işler düzelirse o insanları bir daha bir araya getiremezsiniz. Kalifiye eleman hurma ağacının tepesi gibidir. Tepeyi kestiğinizde, ağacı kesmenize gerek yok o ağaç artık kurur. Şu anki mücadelemiz kalifiye elemanlarımızı kaybetmeme mücadelesidir. Bir ışık bekliyoruz.”

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.