Hurda’da ÖTV indiriminde kriterler değişti!

Hurda’da ÖTV indiriminde kriterler değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile aracını hurdaya çıkartıp yeni araç alanlara uygulanan 10 bin liraya kadar ÖTV indiriminde kriterler değişti.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile aracını hurdaya çıkartıp yeni araç alanlara uygulanan 10 bin liraya kadar ÖTV indiriminde kriterler yeniden belirlendi. Matrahı 46 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanan 10 bin liralık ÖTV indirimi, yeni düzenleme ile matrahı 70 bin lirayı aşmayan araçlara uygulanacak.

Sekiz bin lira ÖTV indirimi daha önce matrahı 46-80 bin lira arasındaki araçlar için uygulanırken, yeni düzenlemeyle matrahı 70 bin ile 120 bin lira arasındaki araçları alanlar bu indirimden yararlanabilecek. Matrahı 80 bin lirayı aşan araçlarda uygulanan 3 bin liralık ÖTV indirimi ise artık matrahı 120 bin lirayı aşan araçlarda uygulanacak.

Otomotiv pazarı ilk çeyrekte yüzde 44 azaldı!

Yükselen döviz kurları yüzünden artan sıfır km otomobil fiyatları karşısında hurda indiriminin kapsamının düşük rakamlarda kalması tüketiciyi yeni otomobil satın alırken zor durumda bırakıyordu. Resmi Gazete’de yayınlanan kararnamede 70 bin TL’ye kadar sıfır km fiyatı olan otomobil satın alırken eski aracınızı hurdaya çıkarıp 10 bin TL daha ekstra indirim sağlayabiliyorsunuz.

Matrahı 46 bin TL’ye kadar olan araçlarda 10 bin TL’lik ÖTV indiriminde fiyatlar 70 bin TL’ye çıkartıldı. 46-80 bin TL arası matraha uygulanan 8 bin TL’lik hurda teşviği indiriminin sınırı ise 70-120 Bin TL’ye yükseltildi. 80 bin TL ve üzerinde matraha sahip olan araçlara uygulanan 3 bin TL’lik indirimin sınırı ise 120 bin TL ve üzeri matrahlı araçları kapsayacak şekilde güncellendi.

HURDA TEŞVİĞİ NEDİR?

16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar özel tüketim vergisi(ÖTV) indirimi uygulanmasına hurda teşviği deniyor. Hurda teşviği sadece sıfır km otomobil satın alımlarında geçerli oluyor. Yeni sınırların belirlenmesiyle birlikte artık hurda teşviğinden faydalanılacak otomobil alternatifleri de artmış durumda.

Düzenleme kapsamına, yarı römorkler için çekiciler, sürücü dahil 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus minibüs, midibüs ve otobüsler, binek otomobil, panelvan, pikap, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon vb. araçlar, eşya taşımaya mahsus van, panelvan, pikap, kamyonet, kamyon vb. araçlar girecek. Motosikletler, hava taşıtları, deniz taşıtları ve iş makinaları gibi taşıtlar kapsamda olmayacak.

Bu araçlardan, 16 ve daha büyük yaşta olanların, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılması halinde, aynı cins yeni bir aracın ilk alımında düzenlemeden yararlanılacak. İhraç edilecek veya hurdaya çıkartılacak aracın araç bütünlüğünün korunuyor olması, motor ve şanzıman gibi önemli aksamlarının bulunması gerekiyor.

AA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.