İETT'den eylemlere karşı "Kontak kapatan gider" çözümü

İETT'den eylemlere karşı "Kontak kapatan gider" çözümü

İstanbul’da Erguvan otobüslerinin yaptığı kontak kapatma eyleminin bir benzerinin yaşanmaması için İETT şartnamelerine; idareye karşı eylem yapılması halinde sözleşmeyi tek taraflı fesih ve eyleme teşvik eden personeli işten çıkarma maddeleri koydu.

Geçtiğimiz mart ayında İstanbul Otobüs A.Ş. bünyesinde hizmet veren sendika üyesi Erguvan halk otobüsü işletmecileri belediyeden alınan ücretlerin masraflarının çok altında kaldığı gerekçesiyle kontak kapatmıştı. Eyleme Avrupa yakasındaki 600 erguvan otobüs katılmıştı. İETT benzer bir eylemin tekrarlanmaması için ilginç bir önlem aldı. 18 Temmuz 2018 tarihinde yolcusu az olan yeni yerleşim alanlarına toplu taşıma hizmeti götürmek için gerçekleştireceği “Sosyal hatlarda toplu taşıma hizmet alımı” ihalesinin şartnamesine “fesih maddesi” konuldu.

EYLEM YAPMAK YASAK

Teknik şartnamedeki bu maddeye göre çalışanların, diğer özel toplu taşıma operatörlerini ve çalışanlarını örgütlemesi, idare aleyhine kışkırtmak, toplantı düzenlemek, gösteri yürüyüşü yapmak, idare aleyhine yapılan toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılmak, toplu ulaşım hizmetini yavaşlatmak, durdurmak üzere eylem yapmak veya eylem yapmaya teşvik etmek, organize etmek gibi durumlarda sözleşme fesh edilecek. Bu durumlardan biri veya birkaçını ayrı ayrı yüklenici veya çalışanları tarafından işlenmesi halinde önceden ihtar etmeye veya süre vermeye gerek kalmadan sözleşme idare tarafından tek taraflı olarak fesih yetkisini kullanacak. Yüklenici tarafından verilmiş teminat da idareye kalacak. Bu iş kapsamında Avrupa yakasında 8 milyon, Anadolu yakasında 4 milyon km sosyal hatlarda servis alımı hizmeti gerçekleştirilecek. 1 yıllık sürecek hizmet için Avrupa yakasında en az 100, Anadolu Yakası'nda en az 50 araç çalıştırılacak.

PERSONELE CEZA

İETT, 25 Temmuz 2018 tarihinde de “Şehir içi toplu taşıma” ihalesi düzenleyecek. İETT'nin kendi araçlarının kullanılacağı bu iş için hazırlanan teknik şartnamenin “cezalar” maddesinde de “İş arkadaşlarını iş bırakmaya teşvik etme” durumuna 250 km ceza ve “personel feshi” düzenlemesi yapıldı.

belge01.jpgSOSYAL HAT, ERGUVAN OTOBÜSLERİNE ALTERNATİF Mİ OLACAK?

CHP'li İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı, “Sosyal Hat” uygulamasının Erguvan otobüslerine alternatif olarak yeni bir yapılanma olduğunu belirterek “Erguvan otobüslerinin yapmış olduğu kontak kapatma eyleminin İBB ve İETT yöneticilerinin gözünü çok fena korkutmuş. Bu bedenle ‘Sosyal Hat' adını verdikleri yeni bir yapılanmaya gidiyorlar. Bu yapılanma Erguvan otobüslerine alternatif olacak yeni bir uygulama” dedi.

belge02.jpgÖzlem Güvemli - Sözcü

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.