İhracat taşımalarını Asya açılımı kurtardı

İhracat taşımalarını Asya açılımı kurtardı

Avrupa’daki daralma nedeniyle rota Asya pazarlarına çevrildi, ihracat taşımaları mart ayında ilk kez artışa geçti. Türk TIR'larının ihracat taşıma sayıları, martta %4 artışla 106 bin 169 adet oldu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Mart 2019 Karayolu Taşıma İstatistikleri raporunu açıkladı. Türkiye’nin en önemli ihracat ve ithalat pazarı Avrupa’ya taşımalarda düşüş sürerken, rotanın çevrildiği Asya ülkelerinde ise artış devam ediyor. Asya pazarlarına olan eğilim, mart ayı taşıma istatistiklerine de olumlu yansıdı. Ocak ve şubat aylarındaki düşüşün ardından bu yıl ilk kez mart ayında ihracat taşımaları artışa geçti. Türk araçlarının ihracat taşıma sayıları, mart ayında %4 artışla 106 bin 169 adet oldu.

Asya pazarlarında büyüme artacak

Konuyla ilgili açıklama yapan UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, ihracat taşımalarında büyümenin Asya pazarlarından geldiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin en önemli ihracat ve ithalat pazarı Avrupa’ya taşımalarda yaşanan kayıplar nedeniyle nakliyecilerimiz rotayı Asya pazarlarına çevirdi. Hatırlanacağı gibi 2019’un Ocak ayında ihracat taşımalarında yüzde 4, şubatta ise yüzde 2’lik bir düşüş olmuştu. Mart ayında ise Asya pazarlarındaki büyümenin etkisi ile ihracat taşımalarında bu yıl ilk kez artış yaşandı. Taşıma rakamları üzerinden ticaret akışına baktığımızda sadece ihracat tarafında değil, ithalatta da Avrupa’dan Asya ülkelerine doğru yön değiştirme olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Rusya ile TIR şoförlerine vize serbestleştirilmesinin uygulamaya girmesi, Çin ile imzalanan karayolu taşımacılığı anlaşmasının ve Özbekistan ile yenilenen karayolu taşımacılığı anlaşmasının TBMM’den geçmesiyle birlikte taşıma sayılarımızın daha fazla artacağına inanıyoruz” dedi.

UND’nin verilerine göre; Türk araçlarının ihracat taşıma sayıları mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre %4 artış ile 106 bin 169 adet oldu.

Ocak-Mart 2019 toplamında ise Türk araçlar, %-1 düşüşle 298 bin 185 adet ihracat taşıması yaptı. Yabancı araçların taşıma sayıları da mart ayında %-1 düşüşle 32 bin 527 adet oldu. Ocak-mart toplamında ise yabancı araçlar geçen yılın aynı dönemine göre %-2 düşüşle 83 bin 874 adet ihracat taşıması gerçekleştirdi. Türk ve yabancı araçlar genel toplamında ise %-1 düşüşle 382 bin 59 adet ihracat taşıması gerçekleştirilmiş oldu. İhracat taşımalarının %78 Türk, %22 ise yabancı araçlarca taşındı.

Büyüme BDT ve Orta Asya ve Ortadoğu’dan geliyor

İhracat taşımalarında Avrupa’nın genelinde düşüş eğilimi yaşanırken, sadece Bulgaristan, Romanya, Yunanistan gibi komşu ülkelerde artış görülüyor. Almanya %-4, İtalya %-15, Fransa %-6 olmak üzere önemli ihracat ülkelerimize taşımacılığın düşmesi dikkat çekiyor. Avrupa ülkelerine toplamda %1 düşüş yaşandı. Irak ve Suriye’ye geçen yılın aynı dönemine göre artış eğilimi olması sebebiyle bölgesel olarak Ortadoğu ülkelerine ihracat taşımalarının artış gösterdiği görülüyor, diğer tüm bölgelerde ihracat taşımalarında düşüş görülüyor. BDT ve Orta Asya ülkeleri incelediğinde, Rusya Federasyonu’na %14 artış olmak üzere Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın içerisinde olduğu Türki Cumhuriyetler’in tümüne taşımacılık sayılarının ciddi oranlarda arttığı görülüyor Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat taşımalarında Irak’a ve Suriye’ye taşımalar artarken, İran’a %-16 ve Körfez ülkelerine yapılan taşımalar ciddi düşüşler gösteriyor. Genel toplamda ise Ortadoğu’ya %5 artış var.

İthalat taşımaları ilk çeyrekte %11 düştü

Türk araçlarının geçen yılın mart ayında 42 bin 405 adet olan ithalat taşıma sayıları 2019 yılı Mart ayında %-10 düşüş ile 37 bin 940 adet oldu. Ocak-mart toplamında ise Türk araçlar geçen yılın aynı dönemine göre %-11 düşüş ile ilk 3 ayda 98 bin 457 adet ithalat taşıması gerçekleştirdiler. Yabancı araçların da geçen yıl mart ayında 20 bin 137 adet olan taşıma sayıları Mart 2019’da %-10 düşüş ile 18 bin 207 adet oldu. Ocak-mart toplamında ise yabancı araçlar geçen yılın aynı dönemine göre %-16 düşüş ile ilk 3 ayda 47 bin 926 adet ithalat taşıması gerçekleştirdi. Türkiye’nin ithalat taşımasında, Türk ve Yabancı araçlar genel toplamında geçen yılın aynı dönemine göre %-13 düşüş ile 146 bin 383 adet ithalat taşıması gerçekleştirilmiş oldu.

BDT ve Ortadoğu’dan ithalat taşımaları %24 arttı

Ocak-Mart 2019 döneminde Türk araçlarının ithalat taşımalarında yük aldığı ülkelere bakıldığında, ilk sırada %-12 düşüş yaşanan 21 bin 47 adet taşıma ile Almanya geliyor, ikinci sırada geçen yılın aynı dönemine göre bir değişim olmayan İtalya ve üçüncü sırada %-17 düşüş ile Fransa yer alıyor. Avrupa ülkelerinden yapılan ithalat taşımaları, Ocak-Mart 2019 döneminde %9 düşüş ile 69 bin 904 adet olarak gerçekleşti. Tüm Avrupa ülkelerinde düşüş eğilimi olduğu dikkat çekiyor. BDT ve Ortadoğu ülkelerinden ise ocak-mart toplamında %24 artış ile 14 bin 915 adet ithalat taşıması yapıldı. Artışın önemli bir kısmı Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Rusya ve Azerbaycan’dan sağlandı. Ortadoğu ülkelerinden ise ocak-mart toplamında %-36 düşüş ile 13 bin 614 adet ithalat taşıması yapıldı. Düşüşün önemli bir kısmı Irak oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre Irak’tan %-53 daha az ithalat taşıması yapıldı. İran’dan yapılan ithalat taşımaları ise %18 arttı.

Avrupa’dan boş giriş yapan yabancı araç sayısı %74 arttı

İlk çeyrekte, Türk araçların ülkeye boş dönüş sayıları %2 artarken, yabancı araçların boş giriş sayıları %32 arttı. Boş giriş yapan yabancı araçların başında %97 artış ile Bulgaristan geliyor. Yabancı araçların Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye boş girişleri sayıları ise %74 oranında artması dikkat çekti. Türk taşımacılar ithalat taşımalarında %11 oranında düşüş yaşaması, Ocak-Mart 2019 döneminde özellikle Avrupa ülkelerinden boş dönüş sayılarının toplamda %30’e yakın artmasına sebep oldu. Bazı Avrupa ülkelerinde boş dönüş sayıları yüzde 200’den fazla arttı. BDT ülkelerinden yapılan boş giriş sayısının düşmesi ise bu ülkelere yapılan ihracat taşımalarının artışından kaynaklandığı için olumlu bir durum olarak değerlendiriliyor.

Aysel YÜCEL - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.