İran, 50 bin canlı hayvanı Türkiye üzerinden taşıyacak

İran, 50 bin canlı hayvanı Türkiye üzerinden taşıyacak

Ülkesindeki kırmızı et krizine de değinen Süleymani, “İran kırmızı et ihtiyacını gidermek için 50 bin canlı hayvanı Türkiye limanları aracılığıyla Avrupa'dan ithal edecek. Bu hayvanlar İran'da kesilecek ve tekrar Türkiye üzerinden ihraç edilecek” dedi.

İran’ın Maku Serbest Ticaret Bölgesi Genel Müdürü Süleymani, Türkiye’nin deniz limanlarının İran’daki devamı olmayı hedeflediklerini belirtti.

Ağrı Doğubeyazıt'ta bulunan, Türkiye'nin İran'a açılan kapısı olan Gürbulak Sınır Kapısı civarında 500 hektarlık arazi üzerine kurulu Maku Serbest Ticaret Bölgesi'nin Genel Müdürü Gulam Rıza Süleymani, Tahran ile Ankara arasındaki ticari ilişkileri değerlendirdi.

Maku Serbest Ticaret Bölgesi'nin ticari faaliyetleri geliştirme konusundaki önemine değinen Süleymani, kısa süre önce Trabzon ve Mersin limanları ile mutabakat zaptı imzaladıklarını hatırlattı.

Süleymani “Hindistan, Çin ve diğer doğu ülkelerinden yılda 10 milyon ton mal getirebileceğimize ve bunları birlikte paketleyip Batı'ya satabileceğimize inanıyorum” dedi.

Karadeniz'in kuzeyinden ve Doğu Avrupa'dan ürün ithalatı yapabileceklerini söyleyen Süleymani “Türkler pazarlama, tasarım ve sanayi alanında daha geniş iletişim ağına sahip ve bu konuda esnekler. Türkiye'nin deniz limanları için kara limanı olmayı hedefliyoruz. Böylece doğu-batı ile kuzey-güney arasında transit taşımacılık için bağlantı noktası olabiliriz” şeklinde konuştu.

“Türk şirketlerinin rekabet avantajı var”

Süleymani Türk şirketlerinin sahip olduğu rekabet avantajının İranlı şirketlerin imkânlarıyla birleştirilmesi halinde her iki ülkenin girişimcilerinin dünya piyasasında önemli rol oynayacağına değinerek şunları söyledi:

“Bölgemizde ucuz enerji, su, arazi, doğal gaz, elektrik ve iş gücü var. Fiziki konumumuz da çok iyi. Türk şirketleri dünya pazarına açılma ve güncel teknoloji konusunda çok avantajlı. Ayrıca Türk bankaları dünya bankacılık sistemiyle bağlantılı çalışıyor”.

İranlı yetkili iki ülke iş adamlarının dünya transit taşımacılığında önemli rol oynayabilecek potansiyele sahip olduğunun da altını çizdi. Süleymani, Maku Serbest Ticaret Bölgesi'nde tarım, gıda, şekerleme ve gıda üretimi yapan beş Türk fabrikası olduğunu, iki holdingle de sözleşme imzaladıklarını ve seracılık alanında da mutabakatları olduğunu bildirdi.

“50 bin canlı hayvanı Türk limanları üzerinden alacağız”

Ülkesindeki kırmızı et krizine de değinen Süleymani, “İran kırmızı et ihtiyacını gidermek için 50 bin canlı hayvanı Türkiye limanları aracılığıyla Avrupa'dan ithal edecek. Bu hayvanlar İran'da kesilecek ve tekrar Türkiye üzerinden ihraç edilecek” dedi.

Süleymani, Maku'dan Trabzon'a uçak seferlerinin başlatılmasını beklediklerini ve Trabzon Limanı'nın kendileri için önemli bir nokta olduğunu sözlerine ekledi.

AA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.