İskenderun koşuyor, Mersin izliyor!

İskenderun koşuyor, Mersin izliyor!

Türkiye’nin dünyaya açılan en önemli kapılarından biri olan Mersin Limanı’nı son 10 yılda sollayan İskenderun Limanı yönetimi, Güneydoğu’da atağa kalktı!

TCDD İskenderun Limanı’nın işletme hakkını 2012 yılında 36 yıllığına devralan LimakPort,

İskenderun Limanı’nı tamamıyla yenden tasarlayıp inşa etti. LimakPort adını alan liman, yıllık 1 milyon TEU elleçleme kapasitesiyle bugün Doğu Akdeniz’in en modern ve en büyük konteyner terminallerinden birisi olma özelliğine sahip. Taleplere bağlı olarak kapasitesini her geçen arttıran İskenderun Limanı, Mersin Limanı’nın en büyük rakibi konumuna geldi.

Mersin Deniz Ticaret Odası’nda (MDTO) Genel Sekreter Yardımcılığı yapan Halil Delibaş, geçen yıl odanın yayın organı “Mersin Deniz Ticaret Dergisi”nde yayınladığı makale ile İskenderun Limanı’nın yükselişine dikkat çekti.

Delbaş, 2007’de 36 yıl için ‘İşletme Hakkı Devir’ yöntem ile TCDD limanları içerisinde ilk sırada özelleştirilerek 12 yıldır MIP tarafından işletilen Mersin Limanı’nda ekonomik kriz nedeniyle 2023 hedeflerinde sapma görüldüğüne dikkat çekti.

MERSİN’DEN DAHA UCUZ

İskenderun Limanı ise yükselişini sürdürmekte kararlı. Özellikle Mersin Limanı’nın Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı olma özelliğine son veren İskenderun Limanı, yeni alternatif olarak müşteri portföyünü genişletmek için atağını sürdürüyor.

Son olarak Limakport İskenderun, Mardin’de i Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi tanıtım toplantısı düzenledi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen toplantıda bölgede faaliyet gösteren çok sayıda iş insanı, lojistik firmaları ve uluslar arası taşıma yapan firmalar katıldı. Toplantıda, İskenderun Limakport’un özellikleri, Mersin Limanına göre avantajları, Irak transiti için sunmuş olduğu hizmetler ve mali avantajlar hakkında bilgiler verilmesinin yanı sıra bölgesel ticari kalkınma planı masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşma yapan, Limakport İskenderun Genel Müdürü Gündüz Arısoy, Habur Sınır kapısına Türkiye’ye en yakın limanı olan ve büyük bir yatırımla yenilenen Limakport İskenderun Limanı’ın ticari avantajlarını anlattı.

Arısoy, “Mersin’e göre ortalama yüzde 15 daha düşük acente lokal masrafları, daha uzun süreli vardiye serbest süre, daha uygun CFS(Aktarma) maliyetleri ve Habur Sınır Kapısı’na 129 km daha yakın olması avantajı sağlamaktadır” dedi.

“MERSİN YERİNE İSKENDERUN’U TERCİH ETMENİZ CAZİP İMKANLAR SUNACAK”

Limakport İskenderun Limanı Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünlü ise, limanın 8 yıl önce devir alınarak 750 milyon dolar yatırım yapıldığını ifade etti ve “Yılık 1 milyon konteyner eleçme kapasitesini siz değerli iş adamlarının lojistik sektörünün emrine sunulmuştur. Limandan Mersin’e göre konteyner başına en az 150 dolar daha az maliyetle hizmet alabileceğinizi öğreneceksiniz. Limakport İskenderun limanında Irak transitini arttırmak birinci önceliğimizdir. Mersin yerine İskenderun Limanını tercih etmeniz, hem zaman, hem mekan hemde maliyet cazibesi anlamında sizin açınızdan çok daha cazip imkanlar sunacaktır" şeklinde konuştu.

Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.