İşte Jaguar’ın ilk elektrikli otomobili : I-Pace!

İşte Jaguar’ın ilk elektrikli otomobili : I-Pace!

Elektrikli otomobillerin ön plana çıkmasında büyük paya sahip Elon Musk’ın Tesla markasının karşısına ilk kez bu kadar güçlü bir rakip çıktı. Karşınızda I-Pace...

Geleneksel premium bir marka, ilk premium yüzde yüz elektrikli otomobilini satışa çıkarıyor. Elektrikli Jagar I-Pace modelinin yıllık elektrik şarj masrafının sadece 1.700 TL olduğunu biliyor musunuz. Eğer aynı araç benzinli olsa 11 bin 700 TL, dizel motorlu olsa 7 bin TL yakıt masrafı çıkaracaktı, aynı yol, aynı km aynı koşullarda. 20 bin km için hesap yapıldığını belirtelim.

Her biri ortalama 450-500 bin lira olan zenginler liginde, en az yakan en hızlı otomobilin sahibi olma çelişkisi yaşanıyor. Otomobile 500 bin TL ayırabilecek bütçesi olanlar, yılda 11 bin liralık benzin parası yerine 1700 TL’lik elektrik faturası için 2 bin euro rapora verip, sıraya giriyor. Bu sırada bu yıl 250 kişi yer alacak.

Özel randevu ile tanıtıldı

Tesla model X katili lüks elektrikli araç Jagaur I-Pace Türkiye’de özel randevuyla tanıtıldı. Jaguar’ın Avusturya fabrikalarında üretileceği belirtilen yeni nesil elektrikli Jaguar için şimdiden 150 kişiye ön tanıtım yapıldı. 68 kişi 2 bin euro rapora ödedi ve sıraya girdi. İlk teslimatlar üretimin başladığı temmuz ayından itibaren yapılmaya başlanacak. Yılın sonuna kadar 250 adet elektrikli Jaguar satışı hedefleniyor.

Elektrikli Jaguar ile Borusan Otomotiv Jaguar satışlarını bu yıl ikiye katlayacak. 2018 yılında 250 adeti elektrikli olmak üzere 770 adetlerde satış planlayan lüks marka, 2017 yılını 330 adetlik satışla kapatmıştı.

İTÜ Prof. Fuat Külünk Yüksek Gerilim Laboratuvarı’nda milyonlarca voltluk elektrik enerjisinin kapalı devrelere hapsedildiği bir laboratuvarda gerçekleştirildi.

Dünada ilk kez Türkiye’de tanıtılan ve henüz seri üretim olmayan Jaguar İ-Pace ile birlikte Jaguar Land Rover Türkiye bayilerine ücretsiz hızlı şarj üniteleri kuracak.

Jaguar Land Rover Türkiye olarak ilk ataklarını plug in Range Rover ile mayıs ayında başlatacak olan Borusan Otomotiv, en çok elektrikli Jaguar modeline güveniyor.

Elektrikli Jaguar nasıl bir otomobil?

Tek şarj ile 500 km’ye yakın yolculuk yapılabiliyor. 700 nm tork üretmesiyle, dev kamyonlara meydan okuyabiliyor.

ekran-resmi-2018-03-20-11.58.38.png220 kg ağırlığındaki aracın üzerindeki piller önemli bir ağırlık tekil ediyor. Aracın gövdesi alüminyum. Dışarıda klasik Jaguar ataklığını sergilerken, içeride deri ağırlıklı kokpit, gelişmiş navigasyon sistemi, yapay zeka ve büyük hacim dikkat çekiyor.

Fiyatı 88 bin eurodan başlıyor. İstenirse üst paketler eklenerek, 104 bin euroluk bir elektrikli Jaguar ortaya çıkarılabiliyor.

Aracın 7 kilowatlık ev tipi bir wallbox ünitesi de temmuz ayına kadarki siparişlerde hediye ediliyor. Evinizde otoparkınıza monte ettireceğiniz bu ünite aracınızı 10 saat içerisinde şarj edebiliyor. Ayrıca araç kullanımını sırasında ayağınızı gazdan çektiğinizde pillelerin şarjına katkıda bulunan bir geri kazanım ünitesi de söz konusu. Araç akıllı şarj ünitesine de sahip. Siz yokken, aracınızdan ayrıyken eğer fişi takılıysa istediğiniz zaman akıllı şarj ile sizi dolu bataryalarla bekleme özelliğine sahip. Akıllı telefon üzerinden aracın şarjını zamanlayabiliyorsunuz.

550 lt arka bagaj + 25 lt ön bagaj – motor altta ortada

Jaguar tasarımcıları iç mekanda geniş yükleme alanlarına yer verebilmişler. Pillerin aracın altına yerleştirilmesi 550 litrelik arka bagaj alanının geniş kalmasını sağlıyor. Sürücünün kolçak altında 10 litre, her kapıda 7 litre olmak üzere 25 litreye yakın kapı için saklama bölmeleri de bulunuyor. Geniş iç mekanda bol miktarda sunulan bu bölümler, aracın lüks iç tasarımından taviz verilmeden gerçekleştirilmiş. Yine aracın önünde 27 litrelik bir saklama alanı bulunuyor. Çünkü aracın bilinen türde bir motoru olmadığı için öndeki alanda da saklama bölümüne yer verilebilmiş.

Hemen hatırlatalım aracın motoru denge unsuru da göz önüne alınarak, ortada konumlandırılmış.

Elektriğin gücü adına 696 nm tork, 496 HP

Jaguar’ın yeni elektrikli aracı I-Pace 4.8 sn gibi bir sürede 0-100 km hızlanmasını gerçekleştiriyor. Peki şu anda yollarda olan hangi araçların bu seviyede bir hızlanmaya imza attığına baktığımızda ise karşımıza hangi otomobiller çıkıyor?

0-100-45sn-otolar-e1521521435374.pngPorsche Carrera, BMW M2, Maserati GranTurismo ve MOdel X bu sınıftaki bazı örnekler. Hepsi aşırı beslemeli motorlarıyla öne çıkan güçlü araçlar.

Peki ya bunlara ne demeli: Her biri işlevsel olarak ilk hareket sırasında tekerlekten yere yüksek güç uygulaması gereken araçlar ve tork değerleri:

jaguar-i-pace-tork.jpg

Yıllık tüketimi 1700 TL

Elektrikli Jaguar’ın yıllık yakıt tüketimi de efsane. Benzeri bir aracın benzinli olması halinde 11 bin TL’yi geçen yakıt masrafı, dizel motorlu araçta 7 bin lirada kalıyor. Elektrikli Jaguar I-Pace için bu rakam sadece yıllık 1700 TL.

jag-yakit-tuketimi-e1521524857639.png

90 Jaguar satıcısına Portekiz bileti alındı

Borusan Otomotiv Jaguar ve Land Rover için elektrikli araç altyapı birimi oluşturmuş. Bu bölüm şu anda servis ve satış elemanları için eğitim faaliyetlerini tam gaz sürdürüyor. Servis personeli zaten BMW i3 ve i8 modellerinden dolayı tecrübe kazanmış durumda. Tüm Jaguar servislerinde elektrikli araçlar için hizmet verilecek. Satış personeli de eğitiliyor. Ayrıca 90 Jaguar bayi satış müdürü ve personeli mayıs ayında Pertekiz Faro’da uluslararası eğitimlere gidecek.

Jaguar elektrikli altyapı bölüm yöneticileri tüm “Jag” bayiliklerinde ücretsiz hızlı şarj üniteleri kuralacağını ve bu araçla gerek 500 km’ye yakın menzili, gerekse şarj üniteleri aracalığıyla şehirlerarası yolculuk yapma kapısının da açılacağını belirtiyorlar.

Elektrikli Jaguar’ın ÖTV oranı yüzde 15

Türkiye’de bağımsız ithalatçılarca getirilen ve yüzde 3 ÖTV ile satılan Tesla gibi elektrikli araçlara karyın Jaguar yönetimi fiyatı yüzde 15 ÖTV üzerinden belirlemiş. Yasanın belli bir byorumuyla bu rakam yüzde 3 olabildiği iddia ediliyor.

2020 yılında her Jaguar’ın bir elektrikli motor seçeneği olacak

Bu arada Jaguar Land Rover elektrikli ve hibrit araç atağına geçti. Esas olarak Tesla’nın karşısına seri üretim araçlarla çıkan ilk marka olan şirket, 2020 yılına kadar her modelinde bir elektrikli motor seçeneği sunacak. Bu modelerin hepsini de Türkiye’ye getirmeyi planladıklarını söyleyen Borusan Otomotiv Jaguar Land Rover Türkiye’nin yeni genel müdürü Cem Uluğtekin, “İlk atağımızı mayıs ayında Range Rover Short hibrit ile başlatacağız. Tüketiciler elektrikli modelerimizin gücünü ve özelliklerini, yeteneklerini hızla öğrenecek. Bu yıl ikiye katlanacak satışlarımız, esas atağını 2019 yılında yapacak” dedi.

Oto Ajanda

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.