Kanal İstanbul'da kazı çalışmaları başlıyor

Kanal İstanbul'da kazı çalışmaları başlıyor

Kanal İstanbul için plan çalışmaları tamamlandı. Yap-işlet-devret modeliyle yürütülmesi planlanan ve 2018’de yapılması öngörülen proje için Çinli şirketlerle görüşüldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlaması konusunda tarih verdiği Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak plan çalışmaları tamamlandı. Daha önce açıklanan güzergahın etüdü için sondajı biten projenin, yap-işlet-devret modeliyle yürütülmesi amacıyla Çinli şirketlerle görüşme yapıldı.

Konsorsiyum şeklinde yapılması düşünülen projenin, çevre dokusu, konut, ticaret, kamuya terkedilecek alanlar ve diğer ihtiyaçlarla ilgili tüm teknik çalışmalar da sona erdi. 1/5000 ve 1/1000'lik imar planları da tamamlanan projenin ihalesine de yakın bir tarihte çıkılacağı öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve diğer bakanlık birimlerinden uzmanların aylar süren çalışmaları neticesinde, coğrafi ve ekolojik dengeyi etkilemeyecek bir çözüm üzerinde uzlaşma sağlandı. Deprem ve doğal afetlere ilişkin hassasiyetlerin azami seviyede tutulduğu etüt çalışmalarında 162 noktada zemin sondaj çalışması yapıldı.

ÇİNLİLER İHALEYİ BEKLİYOR

Marmara ve Karadeniz'i birbirine bağlayacak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 2018 yılbaşını işaret ettiği proje için kamu kurumları, belediyeler ve uzman teknik heyetlerin yaptıkları çalışmalar neticesinde, güzergâh üzerinde deprem, doğal afet ve ekolojik dengeyi etkileyecek unsurlar masaya yatırıldı. Kanalın yapımı ve sonrasında oluşacak etkiler gözönüne alınarak yerleşim ve ticari hareketlilikler planlandı. TOKİ eliyle oluşturulacak yeni yerleşim alanlarında hangi fonksiyonların yer alacağı belirlendi. Nihai plan çalışmaları sona eren Kanal İstanbul projesinin ihale takvimiyle ilgili detaylar önümüzdeki günlerde netleşecek.

Zeynel YAMAN – SABAH

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.