Karadeniz Holding, Japon MOL ile şirket kurdu

Karadeniz Holding, Japon MOL ile şirket kurdu

Karadeniz Holding şirketlerinden Karpowership, Japon armatörlük şirketi MOL ile ortak şirket kurdu. Ortaklık ile dünyada bir ilke de imza atılacak, Mozambik'teki yüzen enerji gemisi İrem Sultan, elektriği gazdan üretecek.

Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden Karadeniz'in iştiraki Karpowership, Japon armatörlük şirketi MOL ile ortak şirket kurdu. KALMOL isimli şirket dünya çapında pek çok ihaleyi yakın takibe aldı. Ortaklık ile dünyada bir ilke de imza atılacak, Mozambik'teki yüzen enerji gemisi elektriği gazdan üretecek.

MOL'ün Dwiputra gemisi Singapur'da dönüştürülecek

MOL'ün kontrolündeki 1994 yapımı LNG taşıyıcısı Dwiputra, (127.000 cbm), Singapur'un Sembcorp Tersanesi'nde LNG transferi yapacak yüzer bir depolama ünitesine ( Storage and Regasification Unit-FSRU) dönüştürülmek için kızağa girdi. Bu dönüştürme işi tersane için bir ilk olacak. Dwiputra gemisi, Karpowership'in Mozambik'teki 120 MW gücündeki İrem Sultan isimli enerji gemisine LNG'yi sağlayacak bir ünite olarak kullanılacak. İrem Sultan, şu anda enerji üretimini akaryakıttan yapıyor. Ancak planlara göre dönüştürülen Dwiputra, bu yılın üçüncü çeyreğinde, İrem Sultan'ın gaz ihtiyacını karşılamak için hazır olacak. Projenin hayata geçmesiyle birlikte, ilk kez yüzen bir enerji gemisi elektriği gazdan üretecek.

Gemileri dünyaya elektrik üretiyor

Dünyanın en büyük enerji gemisi filosuna sahip şirket, Endonezya, Gana, Mozambik, Gambiya, Sierra Leone ve Lübnan'daki enerji gemileriyle elektrik üretiyor. Karpowership, dünyanın ilk yüzer enerji santrali olan "Powership" projesini tasarladı ve inşa etti. Powership; platform ya da gemi üzerine kurulu, LNG, doğal gaz ve fuel oil ile çalışabilen yüzer bir enerji santrali. 2010'dan günümüze 15 Powership üretilmiş ve toplamda 2.800 MW'ı aşan filo gücüne ulaşıldı. Buna ek olarak, Karpowership filosuna şu an inşa halinde olan toplamda 5.000 MW kapasiteye sahip olan 18 enerji gemisi daha eklenecek. Powership filosu; Lübnan'ın yüzde 25, Gana'nın yüzde 26, Mozambik'in yüzde 10, Endonezya'nın adaları olan Kuzey Sulawesi'nin yüzde 30, Doğu Nusa Tenggara'nın yüzde 55, Ambon'un yüzde 80 ve Medan'ın yüzde 10, Sudan'ın yüzde 10, Gambiya'nın yüzde 80 ve Sierra Leone'nin yüzde 80 elektrik ihtiyacını karşılıyor. 2018 yılına kadar Irak'ın enerji ihtiyacının yüzde 15'ini ve Zambiya'nın yüzde 16'sını karşılıyor.

Aysel YÜCEL - DÜNYA

LOJİPORT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum