Kıvılcım Onur sizler için derledi:Tekno-LOJİ

Kıvılcım Onur sizler için derledi:Tekno-LOJİ

LOJİSTİK & EKİPMANLARI Dergisiyle eş zamanlı olarak yayınlanan ve Kıvılcım ONUR'un dünyadaki teknoloji sitelerinden derlediği otomotiv ve lojistik sektöründeki yenilikleri görmek için lütfen içeri buyurun...

Rolls Royce’tan tamir robotları: IntelligentEngine

Doğadan ilham alarak geleceğe ışık tutan bir teknoloji IntelligentEngine. Rolls Royce’un BMW’ye ait olan kolunun uçak motorlarını tamir etmek için geliştirdiği bir ürünü. Peki nasıl bir teknolojiden bahsediyoruz? Minik böcek robotlar hayal edin. Uçak motorunun içine yılan şeklinde başka bir robotla enjekte edilen böcekler,  iş gücü gerektirmeden insan elinin uzanamadığı yerlere motoru parçalamadan ulaşıp; sorunu yerinde tespit ediyorlar. Sorun saptandıktan sonra aynı şekilde yılan robot sayesinde geri dönen böcek robotlar bu şekilde tekrar tekrar kullanılabiliyorlar.

rolls-royce.jpg

Ferrari’nin tasarımcısından hiper otomobil

ferrari-.jpg

Ferrari’nin tasarımcısı Pininfarina, PFO kod adıyla kendi elektrikli hiper otomobilini geliştirdiğini duyurdu. 100 kilometrelik hıza 2 saniyeden daha hızlı bir sürede çıkabilen bu otomobilin maksimum hızının ise 402 km olacağı öngörülüyor. Tek şarjda 482 km yol gidebilecek PFO, 15 dakika içinde %80 oranında şarj kapasitesine sahip olabilecek. 2019 Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkması beklenen hiper otomobilin fiyatı da tahmin edildiği gibi hiper. Şimdilik öngörülen 2-2.5 milyon dolar!


Bilimkurgu filmlerinden gelen kamyon: T/log

t_log.jpg

Günümüz dünyasının tartışmalı teknolojisi otonom araçlar arasındaki rekabet her geçen gün daha çok kızışmaya devam ediyor. İsviçreli Einride ise bilimkurgu filmlerinden fırlamış füturistik tasarımıyla; alıştığımız kamyon algısına yeni bir soluk getiriyor. Esas görevi ağaç taşımak olan T/log isimli aracın sürücü kabini bulunmuyor. Seviye 4 otonom teknoloji tabanına sahip araç; saatte 85 kilometrelik maksimum hız kapasitesiyle 26 tona kadar yük taşıyabiliyor. Piyasaya çıkış tarihi ve satış fiyatına dair henüz net bir bilgi bulunmamasına rağmen; yeni ve füturistik tasarımlarıyla Einride ismini otonom piyasasında daha çok duyacağımıza benziyor.

Uçan trene hazır mısınız?

linkfly.jpg

Gelecekten bir sahne daha… Bir toplu taşıma aracı düşünün. İhtiyaca göre tren, ihtiyaca göre uçak! Link&Fly ile artık mümkün. Fransız Akka’nın yeni projesi birçok üreticiye sıkı bir rakip olacağa benziyor. Yolcu, belirlenen istasyonların evine en yakın olanından “Link” versiyonu ile trene alınıyor. Havalimanına varıldığında ise kanatlar takılıyor ve karşınızda “Fly”!. Yolcu havadan ulaşımına devam ediyor. Güvenlik endişelerini gidermek için de Akka’dan yine gelecekten bir yaklaşım geliyor: retina taraması. Link&Fly ulaşımın yeni nesil yorumlaması olarak karşımızda. Bakalım köklü firmaların bu değişime yanıtı nasıl olacak?

Arabanızın camını reklam panosuna dönüştürmeye ne dersiniz?

grabb-base.gif

Reklam sektörü, kararlarımızı etkileyen gizli kahramanlar haline gelmiş durumda. Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan reklamlar, gelişen teknolojiyle birlikte etki alanını genişletmeyi hedefliyor. Grabb-It’in bu yeni dijital fikri ile özel aracınızın camına hareketli reklam panoları yerleştiriliyor. Böylece ulaşılacak kitlenin reklamı geçmesi ya da engellemesinin önüne geçilmiş olunuyor. Aynı zamanda aracın bulunduğu konum ile eş zamanlı olarak değişiklik gösteren reklamlarla; bir etkinliğin yanından geçerken o etkinlik ile alakalı bilgiler ekrana yansıtılabiliniyor. Unutmadan söyleyelim, reklam verenlerin konum ve bütçelerine dayanarak oluşturulacak reklamlar; sürücülerin araçlarına ücretsiz olarak monte edilecek.

Yılda 10 bin euro tasarruf sağlayan elektrikli aks sistemi

bosch.jpg

Dünyanın en büyük otomotiv parça sağlayıcılarından Bosch, otonom ve elektrikli araçlar üzerindeki çalışmalarına son sürat devam ediyor. Yeni projesiyle dorselerdeki akslara elektrikli bir motor yerleştirerek rejeneratif fren sistemi oluşturan Bosch; bu sayede frenden elde edilebilecek enerji ile araç başına yılda 10 bin euro tasarruf sağlanabileceğini öngörüyor. Sistemin özellikle soğutma sistemine sahip dorselerde daha işlevsel olacağını belirten yetkililer rejeneratif fren sisteminin, dizel tüketimini araç başına yılda 9 bin litre azaltacağını iddia ediyor. Hannover IAA Ticari Araç Fuarı’nda görücüye çıkan elektrikli aks teknolojisi, herhangi bir çekiciye gerek kalmadan dorsenin hareket edebilmesine olanak sağladığı için otonom park teknolojisinin de önünü açacağa benziyor.

Otonom araçlarla yiyecek teslimatı

robot-arac.jpg

Dünyanın önemli perakende şirketlerinden Kroger ile otonom araç şirketi Nuro, otonom testlerinin sıklıkla gerçekleştirildiği Arizona’da yemek siparişi teslimatına başladı. Siparişler Fry’s Food Store’un mobil uygulaması ve web sitesi üzerinden verilebiliyor. Çoğu firmanın zorunluğu tuttuğu minumum sipariş tutarını ortadan kaldıran uygulama; her sipariş başına 5,95 $ teslimat bedeli talep ediyor. Şimdilik Toyota Prius ve Nissan Leaf ile teslimat gerçekleştiren oluşum; otonom güvenliği açısından her aracın arkasında bir güvenlik sürücüsüyle hizmet verecek. Gelecekteki hedefleri ise Nuro’nun şimdilik test aşamasında olan R1 sürücüsüz araçlarını da filoya dahil etmek. Alışılmışın dışında bir ortaklığa imza atan Kroger ve Nuro, normal teslimat hizmeti veren perakende şirketlerden farklı olarak; alıcının siparişi teslim alması için belirli bir noktada beklemesini gerektiriyor. Zamandan tasarruf etmek için online siparişi tercih eden kullanıcıların ise bu hizmete nasıl bakacağı merak konusu.

IKEA Hindistan’ı Güneş Enerjili Tuk-Tuklar ile ele geçirecek!

ikea-tuk-tuk.jpg

IKEA, Hindistan’ın Haydarabad şehrinde açtığı mağazası için kurduğu nakliye filosunun %20’sini elektirikli tuk-tuklarla donattı. Mağazanın çatısına yerleştirilen 4.000 güneş panelinin sağladığı enerjiyle şarj edilen bu tuk-tuklar; fosil yakıtla çalışan muadillerine göre çevreyi çok daha az kirletiyor. Güneş panelleriyle sağlanan enerjinin fazlası da mağazanın içindeki aydınlatmaları ve diğer cihazları çalıştırmak için kullanılıyor. Hindistan’a özgü yöresel motiflerle süslenen tuk-tuklar, markanın logosunu da oluşturan sarı mavi renklerden oluşuyor. Şehrin dar sokaklarından ve trafikten kolayca sıyrılan bu tuk-tuklar sayesinde IKEA, taşınılabilir parçaların teslimatını hem enerjiden hem de zamandan tasarruf ederek hızlandırmış oluyor.

Kıvılcım ONUR - LOJİSTİK & EKİPMANLARI

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.