LODER 7'nci Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı Gümüşhane'deydi

LODER 7'nci Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı Gümüşhane'deydi

İrfan Can Meslek Yüksekokulu ve Lojistik Derneği (LODER) iş birliğinde hazırlanan “7nci Lojistik Eğitim Standartları (LES) Çalıştayı” Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir açılış programıyla başladı.

Türkiye’de bulunan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında lojistik ve taşımacılık ile ilgili bölümler arasında ortak noktaların belirlenmesi ve lojistik sektörünün ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla bu yıl 7ncisi düzenlenen “7nci Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı” Gümüşhane Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Programın açılış konuşmasını yapan Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Peker, Lojistik Eğitiminin standardize edilmesi amacıyla Gümüşhane Üniversitesi ve Lojistik Derneği iş birliğinde düzenlenen çalıştayın 7ncisinin Gümüşhane Üniversitesi’nde gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Bu yıl 7ncisinin düzenlendiği Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Gümüşhane Üniversitesi’ne bağlı Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu’na bünyesinde bulunan Lojistik Programı, 2011 – 2012 Öğretim yılında I. ve II. öğretime öğrenci alımı yaparak, aktif bir şekilde sektöre operasyon elemanı yetiştirmek amacıyla faaliyete geçmiştir. Meslek Yüksekokulumuzda kurucu müdürlük yaptığım dönemlerde sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi üniversiteler arasında ciddi anlamda müfredat farklılığının ortaya çıkmasıydı. İlgili üniversitelerde mevcut akademik duruma göre ders içerikleri düzenlenmekteydi. Bu anlamda bu sorunun ortadan kalkmasında öncelikle Lojistik Derneği Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Tanyaş hocamız başta olmak üzere lojistik ile ilgili bütün çalışanlara şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Bu anlamda eğitim odaklı ve kalifiye iş gücü ile ilgili çalışmalarda Yüksek Öğretim Kurulu’na çok büyük işler düşmektedir. Mutlaka eğitim odaklı ve üniversitelerden mezun olan öğrencilerin daha kaliteli daha yetenekli gelişmesi için LODER gibi çalışan derneklere akreditasyon süreçleri içerisinde iş ve işlemlerde daha fazla yardımcı olması gerekiyor. Bu yapıldığı takdirde bu çalıştaylarda elde edilen sonuçların hem bilim camiasında hem iş sahasında katkısı çok daha fazla olacaktır. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen LODER Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Tanyaş başta olmak üzere Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Doç. Dr. Ahmet Mutlu Akyüz, LODER Doğu Karadeniz Temsilcisi ve aynı zamanda çalıştay koordinatörü Doç. Dr. İskender Peker’e ve bu vesileyle bizleri bir araya getiren bu organizasyonda emeği geçen bütün arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Çalıştayın Gümüşhane Üniversitesi’ne, ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram’ın konuşmasının ardından, Gümüşhane Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay ise 7ncisinin düzenlendiği Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı’nın Gümüşhane’de olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Akçay, “Ümit ediyorum ki bu çalıştayda Lojistik, Eğitim ve Standart olarak belirlenen bu üç başlığa hak ettiği değeri veririz.” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Lojistik Derneği Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, ticaret olmadan lojistiğin olmayacağını, lojistik olmadan da ticaretin olmayacağını dile getirdi. Prof. Dr. Tanyaş konuşmasında şu noktaları işaret etti: “Ülkemizi geliştirmek ve büyütmek istiyorsak mutlaka dış ticarete dayalı bir politika izlememiz lazım. Bunun da en önemli destek lojistik sektöründen gelmektedir. Öğrencilerimizin sektörde yer edinebilmeleri için, sektörün ihtiyaçlarını iyi analiz etmeli ve o doğrultuda bir eğitim vermeliyiz. Kaliteli mezun; ancak kaliteli bir eğitimle mümkündür. LODER olarak 16 yıldır ‘Uluslararası Lojistik ve Tedarik Kongresi’ düzenliyoruz. Bunun dışında Lojistik Sistem Standartları çalışmalarımız sürüyor. Lojistik Eğitim Standartları (LES), Türkiye’deki lojistik eğitimine yön vermek üzere kurulmuştur. Bu çalışmalarımızın amacı lojistik sektörünün gereksinmeleri doğrultusunda eğitim ve öğretimi gerçekleştirmektir. LODER olarak bu amaçlar doğrultusunda ilki 2017 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde yapılan çalıştaylarımızın 7ncisini Gümüşhane Üniversitesi’nde yapmaktayız. Belirtilen program ve bölümler arasında asgari ortak noktaları ve buna bağlı temel meslek dersleri ve içeriklerini lojistik sektörünün gereksinmeleri doğrultusunda belirlemek üzere Lojistik Derneği (LODER) tarafından çok sayıda üniversitenin öğretim elemanları ve sektör temsilcilerinin katılımı ile bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışmaların amacı, ileride açılabilecek olan bölümler için bir öneri niteliğindedir. Daha sonra bu programlara ait ders planları, ders kredi ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) saatleri ile seçmeli ders oranları grup üyeleri tarafından belirlenmiştir. Bu çalıştayımızın düzenlenmesinde katkıları olan Gümüşhane Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e, Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Mutlu Akyüz’e, Çalıştay Koordinatörü Doç.Dr.İskender Peker ve ekibi ile sponsorlarımıza teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Lojistik Eğitim Standartları (LES) Komitesi Üyesi Dr. Kayıhan Özdemir Turan lojistiğin önemine değindikten sonra “LES Güncel Durum” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Yükseköğretim Kalite Kurulu’ndan (YÖKAK) Uzman Ayhan Koçer “Yüksek Öğretim Akreditasyon Süreci“ konusunda kapsamlı bir konuşma yaparak soruları yanıtladı. Ayhan Koçer, konuşmasına yükseköğretimde kalite güvencesi uygulamalarına önem verdiklerini, akredite program sayı ve çeşitliliğini artırmak istediklerini, YÖKAK tarafından yetkilendirilen 11 adet ulusal akreditasyon kuruluşu ve  YÖKAK tarafından tanınan 3 adet uluslararası  akreditasyon kuruluşu olduğunu, ülkemizde yükseköğretim kurumlarından mezun veren lisans programlarının %10,5’unun akredite olduğunu ve LODER LES çalışmalarından çok etkillendiğini belirtti. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Doğu Karadeniz Bölge Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer’in konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram tarafından Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Abdullah Özer ve çalıştayın gerçekleştirilmesinde katkı sağlayanlara plaket takdim edildi. Çalıştayın yapılan açılış programından sonra Cumartesi öğleden sonraki ikinci oturumu Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapıldı.

Oturumların ardından LODER yöneticileri ve akademisyenler Köse Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat ve Belediye Başkanı Turgay Kesler ile birlikte Köse Salyazı’da yapımı devam eden Gümüşhane – Bayburt Havalimanı inşaatını ziyaret etti. Kontrol Şefi Barış Yıkılmaz ve firma yetkililerinden çalışmaların geldiği son durum hakkında brifing alan heyet daha sonra yapım çalışmaları süren pist alanında incelemelerde bulundu. Çalıştayın pazar günü yapılan son oturumlarında “Program Çıktıları, Ders Planlarının Gözden Geçirilmesi ve Ortak Ders İzleklerinin Belirlenmesi” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Lojistik programında bulunması gereken ders izlekleri karşılıklı görüşler alınarak oluşturuldu. Çalıştay katılımcılara Süleymaniye, Karaca Mağarası ve Torul Cam Seyir Terası gezisi yaptırılmasının ardından sona erdi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.