Otobüs üreticileri, belediye rezervasyonlarına kilitlendi

Otobüs üreticileri, belediye rezervasyonlarına kilitlendi

Otobüs üreticileri, turizmde yurtdışı rezervasyonların canlanması ve 2019 seçimlerine hazırlanan belediyelerin alım hazırlıklarıyla büyük bir toparlanma öngörüyor.

Otobüs üreticileri 2018’e çok umutlu başladı. Otobüs satışları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 34 oranında azalarak 896 adet düzeyinde gerçekleşmiş, 2017 pazarına baz etkisinden arındırılarak bakıldığında daralma yüzde 56 seviyelerine ulaşmıştı.

Bu yıl ise turizmde yurtdışı rezervasyonların canlanması ve 2019 seçimlerine hazırlanan belediyelerin alım hazırlıklarıyla büyük bir toparlanma öngörülüyor. Mercedes, Otokar ve BMC talep artışını karşılamak için şimdiden hazırlıklara başladı. Turizm tarafında da yolcu taşıma filolarını büyütmeyi hedefleyen şirketlerden Aker, Gülaras, Pamukkale, Düzce Güven, Çanakkale Truva, Malatya Medine, Uztur, Özdecan, Lider Muş, Efa Tur otobüs üreticileriyle anlaşma sağladılar.

Mercedes-Benz Türk Otobüs Üretimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Bülent Acicbe, 2017’de yılını çok parlak geçirmeyen otobüs pazarında bu yıl önemli oranda toparlanma beklediklerini ifade ederek, “Bu yıl toplamda 4 bin 200 hedefimiz var. Bunun için de Türkiye’nin payı yaklaşık 500 adet olacak. Şirketimizin otobüs pazarlama ve satış birimi gerek şehirler arası gerekse şehir içi otobüs pazarında yüzde 20-25 bandında büyüme bekliyor. Hem turizm tarafında hem de seçim öncesi olduğu için belediyeler tarafında hareketlilik bekliyoruz. 2019 seçimleri yaklaştığı için belediyelerde ihaleler hızlanıyor ” dedi.

Türkiye’nin en büyük otobüs fabrikalarından birine sahip olan Mercedes-Benz Türk’te teslimatlar hızlandı. Şu anda günde 14 otobüs üreten şirket mayısta günlük 17 otobüs üretmeye başlayacak. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ocak ayında 30 adet Conecto otobüs teslim eden şirkette turizm tarafında da işler iyi gidiyor. Aker Turizm, alımını gerçekleştirdiği 10 adet Mercedes-Benz Travego 15 SHD otobüsü ile 130 adedi aşkın filosundaki Mercedes-Benz marka otobüs sayısını 40 adede çıkardı. 30 milyon euro yatırımla 13 yıldan sonra yenilenen ve ocak ayında piyasaya sunulan Yeni Mercedes-Benz Tourismo’ya da ilgi yoğun. Şirket, şubat ayında Düzce Güven Turizm, Çanakkale Truva Turizm, Malatya Medine Turizm, Bursa merkezli Uztur, Özdecan Turizm, Lider Muş Tur ve Efa Tur’a bu yeni otobüslerinden teslim etti.

‘Belediyeler araçları yeniliyor’

Turizm sektörü ve belediyelerin yeni araç alımlarında bu yıl bir artış beklendiğine dikkat çeken bir diğer isim de Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül oldu. Akgül, “Belediyeler hem artan toplu taşıma ihtiyacını karşılamak hem de eski otobüs ve minibüs hatlarının yenilenmesi yönünde önemli dönüşüm çalışmaları söz konusu. Belediyelerimizin bu önemli dönüşümde halka sunulan hizmet anlayışında kaliteyi artırmak, özellikle büyükşehirlerde trafik sorununun önüne geçmek için yenilikçi araçlarla toplu ulaşıma teşvik etme amacı var. Bunun yanında işletme maliyetleri düşük araçlar tercih ediliyor. Farklı ihtiyaçlara uygun çözüm geliştiren şirketimizin Sultan LF otobüsü sektörde çok beğenildi, satışlar arttı. Turizmde taşımacılığında da ekonomi her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Bu yıl, yeni Doruk T’nin güçlenen motoru, performans beklentilerini karşılarken; düşük yakıt tüketimi ile turizm firmalarının beklentilerine en uygun çözüm olacak. Yine turizm sektörünün en çok tercih edilen küçük otobüsü Sultan serisini de geçtiğimiz yıl yeniledik. Otokar olarak 2018’de otobüs pazarındaki liderliğimizi sürdürmeyi, yeni geliştirdiğimiz ürünlerimiz ile pazar payımızı artırmayı, ihracatta mevcut konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Ekonomik araçlar tercih ediliyor

Temsa, da bu yıl satışları önemli oranda artırmayı hedefliyor. Genel Müdür Hasan Yıldırım, özellikle elektrikli ve çevreci otobüslerde iddialı olduklarını vurgulayarak, 2018’de ciroda yüzde 20 artış hedeflediklerini açıkladı. İhracat ayağında büyük hedefleri olan şirketin iç pazar satışlarında da hızlanma başladı. Şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı şirketi Adıyaman Kahta Petrol Turizm bu yıl filosuna 2 adet Temsa Maraton kattı. Firma yaz sezonu öncesinde 2+1 koltuklu 4 adet daha Temsa Maraton yatırımı yapmayı planlıyor. Firma sahibi Salih Beyazyıldız, “Sezon beklediğimiz ölçüde iyi giderse bu yatırımı 10’a tamamlamayı düşünüyoruz” dedi. Gülaras Turizm’e geçtiğimiz aylarda 10 Maraton ve 4 Safir Plus teslimatı gerçekleştirilmişti. Firma 2018 yılında filolarındaki TEMSA Marka araç sayısını 35’e çıkartmayı hedefliyor. Temsa son olarak Pamukkale Turizm bünyesinde hizmet veren Şimtur Turizm ile satış anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında 1 Maraton daha satın alan Şimtur Turizm filosuna toplam 3 Temsa aracı ekledi.

Lansman öncesi teslimat

Alman üretici MAN, Türkiye pazarı için üretilen ilk 2 aks 13 metre, 2+1 VIP oturma düzeninde 41 koltuklu Yeni Lion’s Coach için lansman öncesi siparişler almaya başladı. MAPAR, bu firmalardan biri. Şirket, Yeni Lion’s Coach ile birlikte 1 adet de NEOPLAN Tourliner seyahat otobüsünü filosuna kattı.

Firmalar yatırımlara başladı

Geçtiğimiz haftalarda filosuna 10 adet Mercedes-Benz Travego 15 SHD otobüsü ekleyen Aker Turizm’in Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Ak, bu yıl iyi bir sezon beklediklerini söyledi. Ak, “2018 ile sektörde 50. yılımızı geride bırakıyoruz. Gelişen sektör ihtiyaçlarını ve teknolojiyi takip eden bir işletmeci olarak geleceğe güvenle bakıyoruz. Çok zor geçen iki sezonu arkamızda bırakırken; içinde bulunduğumuz ve taşıma kolu olarak önemli bir aktörü olduğumuz turizm sektörünün iyi bir sezon geçireceği kanaatindeyiz. Yatırımlarımızı 50. yılımızda araç parkına ekleyeceğimiz 50 yeni araçla taçlandırmayı hedefliyoruz” dedi. Gülaras Turizm sahibi Recep Dinç, ve Adıyaman Kahta Petrol Turizm Salih Beyazyıldız da 2018’de iyi bir sezon beklediklerini, bu doğrultuda yıl içerisinde yeni yatırımlar yapacaklarını belirten isimler arasında. Pamukkale Turizm, Düzce Güven Turizm, Çanakkale Truva Turizm, Malatya Medine Turizm, Bursa merkezli Uztur, Özdecan Turizm, Lider Muş Tur ve Efa Tur da filo yatırımlarını duyuran şirketlerden.

BMC'de kamu satışları arttı

Yerli otomobili üretecek şirketler arasında yer alan BMC’nin turizm pazarında üretimi bulunmuyor. Ancak özellikle kamu tarafında firmanın satışları hızlanıyor. BMC, ürettiği dizel ve doğal gazlı otobüslerini belediye ve halk otobüsçülerine hizmet veriyor. DÜNYA’ya konuşan BMC yetkilileri, “Kamu tarafında satışlarımız hızlandı. Bunun artarak devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Aysel YÜCEL - DÜNYA

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.