Otomotiv sektörüne 1.2 milyar yatırım teşviki

Otomotiv sektörüne 1.2 milyar yatırım teşviki

Ekonomi Bakanlığı’nın teşvik belgesi verilerine göre ağustos ayında otomotiv (taşıt araçları) yatırımlarında dikkat çekici bir artış oldu.Yılbaşından bu yana sektördeki projeler için alınan teşvik belgeleri Ağustosta ilk kez milyar sınırını aştı.

Ekonomi Bakanlığı’nın teşvik belgesi verilerine göre ağustos ayında otomotiv (taşıt araçları) yatırımlarında dikkat çekici bir artış oldu. Yılbaşından bu yana sektördeki projeler için alınan teşvik belgelerine bakıldığında yatırımlar düşük düzeydeydi. Ağustosta ilk kez milyar sınırını aştı. Ocakta 360, mart ayında yılın en düşük düzeyi olarak 106 milyon yatırım öngören projeler için belge alınmıştı. Sadece nisanda toplamı 712 milyon, mayısta 526 milyon lira yatırım öngören projeler için belge alınmıştı. Mayıstan sonra düşüş eğilimi dikkat çekiyordu. Haziranda 207, temmuzda rakam 157 milyondu. Ağustos ayı ile birlikte milyar sınırı aştı ve 1 milyar 159 milyon dolara çıktı. Böylece yıl başından bu yana sektöre yatırımlar da 3.5 milyar lirayı buldu.

Ağustos ayında rakamı milyar sınırının üzerine taşıyan iki büyük yatırım geldi. Bunlardan birisi CMS Jant’ın 510 milyonluk yatırımı, diğeri de BMC’nin 355 milyon liralık yatırımı. JMS yatırımı 2.5 milyon adet ilave kapasite sağlayacak. Şirket, yatırım rakamını daha önce 310 milyon lira olarak açıklamıştı. Jant üretiminde Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer alıyor. Yetkilileri, bu yatarımın yakında başlayacağını belirtti. CMS’nin yatırımı İzmir’e yapılacak. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan mevcut jant üretim tesisinin yanına yeni bir fabrika inşa edilecek. Yeni tesisin de yardımıyla her yıl ortalama yüzde 10’un üzerinde kapasite artışı hedefleniyor. CMS, 2016 yılında 7 milyon jant ihraç etti.

BMC’nin yatırımı ile kapasite artışı olacak

BMC’nin yatırımı ağır ticari araç ve askeri araç üretiminde 10 bin adet / yıl ilave kapasite getiriyor. Bilindiği gibi BMC, ağır kamyon üretiyor. Aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne “Kirpi” olarak tanınan araç da dahil, zırhlı araçlar, lojistik destek araçları, taktik tekerlekli araçlar üretiyor. Bu şirket, Sancak Grubu’na satılmadan önce TSK’ya taahhütlerini yerine getirmekte zorluğa düşmüştü. Satış sonrası yatırımlarla kapasitesini artırıyor. Şirketin aldığı teşvik belgesindeki verilere göre 355 milyon lira yatırımla “10 bin adet ağır ticari ve askeri araç”, ayrıca 8 bin 200 adet hafif ticari araçlar üretilecek.

yatirim-tesvik.jpg

VLE, 55 milyonluk yatırım yapıyor

Otomotiv yan sanayinde Türkiye’nin en büyük şirketlerinden birisi olan ve yurtdışında da fabrikaları bulunan Bayraktarlar Holding’e bağlı VLE Elektronik de önemli bir yatırım başlatıyor. Bayraktarlar, 2011’de Odelo’yu satın aldıktan sonra elde ettiği bilgi ve tecrübeyi Türkiye’ye aktarmak için 2012 yılında kurdu VLE Elektronik’i. VLE Elektronik müşteri ihtiyacına göre, gerek tasarımdan, lojistiğe uzanan anahtar teslim projelerde, gerekse seçilmiş süreçlerde esnek hizmet sunabilecek bir yapı hedefleyerek, farklı ihtiyaçlara göre, farklı projeler için, farklı profillerde müşterilere hizmet vermesine olanak sağlayacak bir yapıya ulaşmak üzere konumlandı.Ağustos ayında Trakya Döküm 42 milyonluk akson imalatı, Dostel Makine de 38 milyonluk saç parça imalatı amaçlı yatırımlarla dikkat çekti.

Kaynak: Aysel Yücel -Dünya

LOJİPOR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.