Öz Taşıma İş, 8 yılda 23 bin üyeye ulaştı

Öz Taşıma İş, 8 yılda 23 bin üyeye ulaştı

Sendikalı olma koşullarının gittikçe daha güçleştirildiği bugünlerde, yolcu ve yük taşımacılığındaki emekçi kesimi temsil eden Öz Taşıma İş, 8 yıl gibi kısa bir zamanda üye sayısını 23 bine ulaştırdı.

Hak İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Taşıma İş; sendikacılık faaliyetlerinin en zor kulvarında işlevini sürdürüyor. Çünkü, taşımacılık işi yapan taksici, kamyoncu, otobüsçü genelde bireysel çalışmayı temsil ediyor, bireysellik de sendikacılık için en zor kulvarı oluşturuyor. Tabi bunun yanında belediyeler bünyesinde çalışan on binler de var. Sizlere Öz Taşıma İş Sendikası İstanbul Şubesi Yasin Sevgili’yi tanıtmak istiyoruz. Yasin Sevgili ile sendikacılığı ve temsil ettikleri kurumun başarılarını konuştuk.

  • Öz Taşıma İş İstanbul şubesini kısaca tanıtır mısınız? Nerelerde örgütlüsünüz?

Öz Taşıma İş Sendikası , 15 no’lu iş kolunda faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütüyüz. Hak İş Konfederasyonu’na bağlıyız, 8. yılımızda 23 bin üyeye ulaştık. Başta çalışma şartları olmak üzere ruh ve beden sağlıklarını korumak için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Ülkemizde çalışanların en büyük derdi eşit işe eşit ücret sorunudur. Bir sürücü arkadaşımızın aldığı ücret, diğer işyerlerinin durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle ihale sonucu taşerona devredilen işlerde ücretler yaygın olarak minimum seviyelerde  seyrediyor. Ve çalışma koşulları da oldukça ağır gerçekleşiyor. Ülkemizin bu gerçeğinden yola çıkarak, üyelerimizi toplu sözleşmelerle korumak için işverenlerimizle anlaşmaya çalışıyoruz.

yasin-sevgili.jpgİş kolumuzda 850 bin çalışan var. Bunların da sadece yüzde 10’u sendikalıdır. Onların sorunları da, bizim mevcut üyelerimizin gelecekteki sorunları olarak karşımıza çıkıyor. 2-3 kişilik ya da şahıs şirketleri konusunda bir toplu sözleşme yapma imkanımız yok. Süreçleri sağlıklı şekilde ilerletebilmek için tüzel kişiliğe haiz kuruluşlarla çalışmak durumundayız.

Güçlü olmak için sendika şart

İstanbul’da 17 bin ticari taksilde çalışan şoförlerimiz aslında plaka sahiplerine çalışıyor. Her bir plaka sahibiyle oturup toplu sözleşme yapamazsınız. Kendi sigortalarını kendileri yatırmaları gerekiyor ama günlük yevmiyelerini bile çıkarmakta güçlük çekiyorlar. Biz bu arkadaşlarımızla taşımacılık işi yaptıkları için onlarla ve dernekleriyle irtibata geçerek, uygun yasal zeminin oluşturulması konusunda temaslar yapıyoruz. Eğer belli bir şirket çatısı altına alınabilirse onlar için de sendikal faaliyetler söz konusu olabilecektir. Alınteri ile emek veren herkese darda kaldığında omuz vermek ilkelerimiz arasında yer alır.

  • Pandemi döneminde üyelerinize sizin hala var olduğunuzu hatırlatacak neler yapıyorsunuz?

Pandemi, dünyanın belini büktü. Biz de çok zorlandık. Bazı üyelerimizde de belirtilere rastlandı. Biz de kurum olarak, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri aracılığıyla arkadaşlarımızın taşımacılık işi yaptıkları için özel bir statüde değerlendirilmesini, çok fazla belirti göstermeseler de, testlerinin yapılabilmesi konusunda devrede olduk. Pozitif çıkan üyelerimizle temaslıların karantina kurallarına uyması konusunda titizlik gösterilmesini sağladık. İşverenle kontak kurarak da, gerekli tedbirlerin alınması konusunda adımlar attık. Sendika olarak, acı tatlı üyelerimizin yanlarında olmayı düstur edindiğimiz için pozitif üyelerimizin yanlarında olduğumuzu hissettirebilmek adına “Bir lokma da bizden olsun” kampanyası düzenleyerek, pozitif çıkan üyelerimizin evlerine gıda kolileriyle destek olmaya çalıştık. Her bir üyemizin kalplerine dokunmaya çalıştık.

65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan personelimize evden çalışma imkanı sunduk.  Maske, mesafe ve temizlik tedbirlerini uygulayarak lüzumu halinde üyelerimizle sınırlı sayılarda ve sürelerde biraraya geldik. İşyerlerinde alınan dezenfekte işlemleri, karantina süreçleri ve kısa çalışma programlarının uygunluğunu birlikte takip ettik. İşveren ve vekilleri ile birlikte pozitif vakaların arttığı ortamların geçici kapatılması için temaslarda bulunduk. Pandemi sürecinde Kargo Taşımacılığı işlem hacmi birçok firmada 1,5 ila 2 kat artış gösterdi. Hem bu artışı karşılamak için yapılan yeni istihdamlar hem de sektöre bu dönemde giriş yapan yeni yatırımcıların katkı sağladığı istihdamlar nedeniyle Sendikamızın el uzatması gereken yeni çalışanlar ile de buluşması gerektiğinde yine sahadaydık.

yasin-sevgili2.jpg

  • Niçin sendikanıza üye olmalılar? Size üye olan ne kazanır? Olmayan ne kaybeder?

2019 yılında Yılın Sendikacısı seçilen Genel Başkanımız Mustafa Toruntay’ın bir sözü ile bu sorunuza cevap vermek istiyorum. Kendisi der ki “Sendika Virüs Değildir.” Taşımacılık iş kolunda çalışanlar biz farklı bir sendikacılık anlayışı  ile faaliyetlerde bulunduğumuz için bizi tercih etmeli. Türkiye’de birçok sendika ve federasyon var. 8 yılda bu kadar yol almamızın sebebi bizi farklı kılan özelliklerimizdir. Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesinde üyemiz var. Öncelikle üyelerimizin yaşadıklarını çok iyi biliyor ve empati yapabiliyoruz. Çünkü biz de aynı yerden geliyoruz. Öncelikle insana dokunma denilen en büyük bağı kurmaya çalışıyoruz. İstanbul’da ne kadar üyemiz varsa yolda görüp birbirimizi tanıyabilecek kadar yakın olmaya çalışıyoruz. Onlardan alınan aidatları yine onlara döndürebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Biz katılan her bir üyemize ferdi kaza sigortası yaptırıyoruz. Üyelerimizden birinin ya da çocuğunun düğünü olduğunda hediyelerimizle yanlarında oluyoruz. Üniversitede çocukları olanlara eğitim bursu veriyoruz. Birçok üyemizin hukuki davalarını üstlenerek çözüm için destek veriyoruz. 7/24 sendikacılık yapıyor ve üyelerimizle birarada oluyoruz. Özetle biz onlardan biriyiz.

yasin-sevgili5.jpg

  • Son seçimde bazı büyükşehirler el değiştirdi. Bu durum üye sayınıza yansıdı mı? Değişen belediyelerden negatif bir baskı geldi mi?

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlüyüz. Ak Parti döneminde vardık, Mansur Bey döneminde de hiçbir sorun yaşamadan devam ediyoruz. Kesinlikle bir siyasal baskı yaşamadık. Yönetimleri seçimlerde el değiştirmesine rağmen, biz yolumuzda yürümeye devam ediyoruz. İlkesel yaklaşımlarımızın farkını burada da görmüş olduk.

Güçlüyüz, azimliyiz ve hiçbir şeyi kendimize engel olarak görmüyoruz.

YASİN SEVGİLİ KİMDİR?

yasin-sevgili4-001.jpg1975 yılında doğdu. 2003 yılında Uludağ Üniversitesi Ekonometri bölümünü bitirdi. Halen İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı yapıyor.

2003-2009 yılları arasında özel sektörde Finans Sorumlusu ve İşletme Müdürü pozisyonlarında, taşımacılık, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde çalıştı. 2009-2013 yılları arasında Türk Hava Yolları’nda Kargo Veri Kontrol Şefi olarak çalıştı ve o yıllar Sendikacılıkla da tanıştığı yıllar oldu.

2013-2017 yılları arasında ise Hava-İş Sendikası Genel Sekreterliği görevini yürüttü. Profesyonel Sendikacılığa başladığı o yıllar da taşımacılık iş kolu ve  Öz Taşıma İş Sendikası ile tanıştı. Yaklaşık iki yıldır da kariyerine Öz Taşıma İş Sendikası’nda İstanbul İl Başkanı olarak devam ediyor.

Yasin Sevgili evli ve üç çocuk babasıdır.


Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum