Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Pandemiye Rağmen Düşmeyen Yüksek “Kruvaziyer Ateşi”

Küresel COVID-19 sağlık krizi halen başta seyahat ve konaklama endüstrisi olmak üzere günlük yaşantılarımızdaki kısıtlayıcılığını korumayı sürdürmekte ancak çeşitli ülkelerde yapılan bağımsız kamuoyu anketleri gösteriyor ki olanağı olan insanların çoğu bir an önce evlerinin kanıksadıkları tekdüzeliğinden ayrılıp kendilerini yolculukların serüvenle yüklü atmosferine bırakmaya tamamen hazırlar. Özellikle de kruvaziyer turizmine yönelik uzun süreli gemi gezisi taleplerinde pandeminin bile azaltamadığı hayli ciddi bir artış söz konusu! İşte bu talebi erken fark edip süratle gerekli aksiyonu alan firmaların başında gelen “Viking” [eski adıyla “Viking Cruises”] hem içinde bulunduğumuz yıla hem de gelecek seneye odaklanarak, 2021 ve 2022’nin sonlarına doğru 2 ayrı kruvaziyer gemisiyle gerçekleştirilecek dünya turu gezilerini çoktan planlayıp meraklılarına bilet satışına başladı bile. 1997 yılında kurulan, Basel (İsviçre) genel merkezli “Viking” gemicilik şirketinden daha aylar önce yapılan açıklamaya göre ilk tur 24 Aralık 2021 Cuma günü Birleşik Amerika’nın Florida eyaletinin Fort Lauderdale kenti kruvaziyer limanından başlayıp 136 gün sürecek ve Londra’nın Tilbury kruvaziyer terminalinde son bulacak. 2015 senesi “Fincantieri S.p.A.“ yapımı, Norveç bandıralı, Bergen (Norveç) bağlama limanlı, 10 güverteli, 465 kamaralı-kabinli, 930 yolcu ve 470 mürettebat taşıma kapasiteli “Viking Star” gemisiyle gerçekleşecek “2021-2022 dünya turu” sırasında şanslı gezginler 27 ülke [Türkiye dahil] ve 56 limana [İstanbul ve Kuşadası dahil] ayak basacaklar. Kişi başı seyahat ücretinin süitlerde yaklaşık 50 000 “Amerikan Doları”ndan başladığı bu tura ait bütün biletler daha geçen yıl bitmeden tükendi. Öte yandan, “Viking Star” gemisinin “dünyanın tam donanımlı ilk yüzen COVID-19 laboratuvarı”nı bünyesinde barındırma unvanının sahibi olduğunu da anımsamakta yarar var!

kruvaziyer-002.jpgkruvaziyer2-001.jpg

“Viking” gemicilik şirketinden geçtiğimiz haftalarda yapılan bir başka açıklamaya göre ikinci dünya turu ise 22 Aralık 2022 Perşembe günü yine Birleşik Amerika’nın Florida eyaletinin Fort Lauderdale kenti kruvaziyer limanından başlayıp 138 gün sürecek ve Londra’nın Greenwich kruvaziyer terminalinde son bulacak. Bu tur, şirkete 2022 senesinde katılacak “Fincantieri S.p.A.“ yapımı, Norveç bandıralı, Bergen (Norveç) bağlama limanlı, 10 güverteli, 465 kamaralı-kabinli, tam teşekküllü COVID-19 laboratuvarlı, 930 yolcu ve 470 mürettebat taşıma kapasiteli yepyeni “Viking Neptune” gemisiyle gerçekleştirilecek. “2022-2023 dünya turu” sırasında şanslı gezginler 28 ülke [Türkiye dahil] ve 58 limana [İstanbul ve Kuşadası dahil] ayak basacaklar. Bu turda kişi başı seyahat ücreti süitlerde yaklaşık 47 000 “Amerikan Doları”ndan başlamakta. Gerek “Viking Star” gerekse de “Viking Neptune”de 8 farklı restoran, 2 yüzme havuzu, 4 selfservis çamaşır yıkama ünitesi SPA-masaj ve spor salonları, tıp merkezi, kütüphane, ücretsiz internet ve 24 saat devam eden kabin-kamara hizmeti misafirleri ağırlamak amacıyla hazır bekliyor olacak.

kamara.pnghavuz.jpgrestoran.jpg

Anlaşılacağı üzere halen belirsizlik niteliğini koruyan küresel boyutta önemli bir salgın hastalığın varlığı bile, ayrıntılı dünya gemi turu programlarına olan yoğun talebi tümüyle ortadan kaldıramıyor! Her 2 dünya turu için de geçerliğini korumak üzere tüm “Viking” konukları, tura çıkan gemi(ler)de fazladan üç gün daha kalma ve turun bitiş limanı [Londra] yerine seferin resmi son noktası olan Norveç'in Bergen limanında karaya çıkma seçeneğine de ücretsiz sahip olacaklar. Gemideyken “Viking”, yolcularını tur sırasında özel üst düzey bir tarihi ve kültürel eğitimi eğlenceli biçimde sağlayan “Viking's Resident Historian” adlı yerleşik, özgün programıyla da tanıştıracak. Yani “Viking”in kruvaziyerlerine katılanlara dünyayı rahatça gezerken eğlencenin yanı sıra sürükleyici ve kültürel açıdan zenginleştirici anlar sunmaya her zamanki gibi bütünüyle odaklanmış halde olduğu yorumunu yapmak kesinlikle yanlış sayılmaz!

1997’de dünya genelinde nehir-ırmak kruvaziyerciliğiyle sektöre giriş yapan “Viking”2015 senesinde okyanus kruvaziyerciliğine başlayıp, tıpkı nehirlerde olduğu gibi dünya denizlerindeki gemi seyahatlerinde de kısa sürede kendi özgü haklı bir ün edinmiş. Gezegendeki genel faaliyet merkezi İsviçre'nin Basel şehrinde olan şirketin, A.B.D.’nin Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde de bir satış-pazarlama üssü bulunmakta. “Viking”, tur operatörlerine göre “okyanuslardaki gemi gezilerine apayrı bir tat katmayı başarmış durumda ve zarif, konforlu, sakin bir kruvaziyer atmosferiyle enfes yemekler deneyimlemeyi ve her limanda daha fazla keyifli zaman geçirmeyi arzulayan 16 yaş üstü herkesin kaçırmaması gereken özel bir fırsatlar toplamını sunmakta” [Özetle, “Viking” kruvaziyerleri çocuklu ailelere hitap eden bir deniz gezisi seçeneği değil]!

kruvaziyer-003.jpg

Her 2 dünya turunu ayrı ayrı hayata geçirecek gemilerin Kuşadası ve İstanbul [Galataport kruvaziyer terminali] limanlarına da uğrayacak (ayrıca İstanbul’da 1 gece konaklayacak) olmaları ülkemiz turizm ajandası açısından harika bir haber hiç kuşkusuz! “Viking”in halen kullanımda olan 6 okyanus gemisi [“Viking Star”- “Viking Sea”-“Viking Sky”-“Viking Sun”-“Viking Orion”-“Viking Jupiter”] ve 2027 bitimine kadar filosuna katılacak bütün diğer okyanus gemileri (“Viking Neptune” dahil toplam 10 gemi) sektör standartlarına göre “küçük ama yeterince modern ve lüks kruvaziyerler” şeklinde tanımlanıyorlar ve hepsi de birbirinin tıpatıp aynısı kardeş gemiler. Bir diğer deyişle ilgili kruvaziyerlerin tamamı 228 metre uzunluğunda, 29 metre eninde, 47 842 grostonluk, 4 adet MAN dizel motoruyla (yaklaşık toplam 32 000 beygir gücünde) fonksiyon gösteren gemiler ve saatte maksimum 20 deniz mili hız yapabilme yeteneğine sahipler [Burada, ilgilenenlere bir fikir vermesi açısından şu an için yeryüzü denizlerinin en büyük kruvaziyerinin “Royal Caribbean International” şirketine ait 2018 yapımı, Bahama bandıralı, 228 082 grostonluk, 361 metre boyunda ve 66 metre enindeki, yaklaşık toplam 128 600 beygir gücünde 6 adet WÄRTSİLÄ dizel motoruyla çalışan  18 güverteli ve saatte maksimum 22 deniz mili sürat yapabilen “Symphony Of The Seas” gemisi olduğunu belirtmek isterim].

Henüz kesinleşmemekle birlikte, her 2 kruvaziyerle dünya turu sırasında turun başladığı tarihte pandeminin son durumu değerlendirilerek, uzun sefer boyunca gemilerde hangi anti-koronavirüs (SARS-CoV-2) korunma önlemlerinin alınacağına “Viking” yönetimince karar verilecek. Elbette kesinlik kazanmış uygulamalardan bir tanesi, devamlı “Viking” kruvaziyeri konukların geçmişte keyifle deneyimledikleri “açık büfe”lerin artık belirsiz süreliğine hoş bir hayal olacağı!

Verimli günler ve gelecek yazımda yine bu sütunda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 2058 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.