Renault, Türkiye’de 3 dalda 3 rekor kırdı

Renault, Türkiye’de 3 dalda 3 rekor kırdı

Renault Grubu, geçen yıl Türkiye’de tarihinin en yüksek satış rakamına ulaşırken, aynı zamanda Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretim ve ihracat...

Renault Grubu, geçen yıl Türkiye’de tarihinin en yüksek satış rakamına ulaşırken, aynı zamanda Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretim ve ihracat rekorlarını da kırdı.

Renault Grubu, geçtiğimiz yıl Türkiye’de satış, üretim ve ihracatta rekorlara imza attı. Renault ve Dacia markalarıyla 2013’te Türkiye’de toplam 144 bin 700 adetlik satışa ve yüzde 17 pazar payına ulaşan Renault Grubu, tarihinin rekorunu kırdı. Bununla birlikte Bursa’daki Oyak Renault fabrikasında 331 bin 694 araç üretimi ve 266 bin 508 otomobil ihracatıyla iki rekora daha imza attı.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, grubun 2013’te Türkiye’de tarihinin en yüksek satış adedini gerçekleştirerek rekor kırdığını belirtirken, markanın dünyadaki en büyük beşinci pazarı haline geldiğini vurguladı. Türkiye, Dacia satışlarında da 4. oldu.

Türkiye’de sattıkları her 10 otomobilden 7’sinin yerli üretim olduğunu, bundan gurur duyduklarını kaydeden Aybar, satış başarılarında Symbol’ün yanında Bursa’da üretilen Fluence ve yeni Clio ailesinin büyük rol oynadığını kaydetti.

Yerliliğin avantajı

Türkiye’deki makroekonomik gelişmeler açısından endişeli bir bekleyişte olduklarını ve bu yıl otomotiv pazarının 700 bin dolayında gerçekleşmesini öngördüklerini söyleyen Aybar, “Rakam, iyimser olarak 700 bin düzeyinde gözüküyor. Bu, aşağı doğru inebilir ama pek yukarısına çıkacağını sanmıyoruz” dedi.

Kur artışlarının yanı sıra kredilere yönelik düzenlemelerin de bunda etkili olacağını ifade eden İbrahim Aybar, “Euro, satış  fiyatlarımızda son derece etkili. Bu yüzden euro’daki değişim belli ölçüde maliyetlerimize de yansıyor. Avantajımız, sattığımız 10 otomobilden 7’sinin yerli olması. O nedenle hassasiyetimiz daha az” diye konuştu. Aybar, “Umuyoruz ki insanların daha fazla  bedeller ödeyerek otomobil alacakları fiyatlar oluşmaz” ifadesini kullandı.

Üretim de etkilenir

Oyak Renault Genel Müdürü Ales Bratoz da, geçen yıl otomobil satışlarının rekor seviyede artmasının, üretimlerini de etkilediğini, bu yıl 331 bin 694 araç ürettiklerini ve bunun tarihi bir rakam olduğunu söyledi.

Ürettikleri araçların 266 bin 508’ini ihraç ettiklerini, bunun da bir başka rekor olduğunu kaydeden Bratoz, Türkiye’nin, Oyak Renault için bir numaralı pazar olduğunu, 2014’te iç satışların düşmesinin kendi üretimlerini de etkileyebileceğini vurguladı. Bratoz, “Eğer pazar bu yıl etkilenecekse doğal, olarak Oyak Renault’nun sanayi faaliyeti de etkilenecektir. Biz bunları belki daha fazla ihracat gerçekleştirerek en aza indirmeye çalışacağız. Avrupa pazarında iyileşmeler devam ederse, bu yola gidebiliriz. Çünkü üç vardiya çalışıyoruz ve bunu kaybetmek istemiyoruz” diye konuştu.

Bursa’da son 16 yılda 2 milyar doları aşan yatırım yaptıklarını, buna devam edeceklerini belirten Bratoz, “2013’te yatırımımız 93 milyon doları aştı. İthal krank mili ve motor kapağını da yerlileştirdik. Yerliliği en yüksek markayız” ifadesini kullandı.

Better Place’in iflası Fluence’ı da bitirdi!

Oyak Renault Genel Müdürü Bratoz, Türkiye’de üretilen ilk elektrikli otomobil olan Fluence Z.E’nin, kasımda bantlara veda ettiğini, bunda, İsrail ve Danimarka’da aracın pazarlamasını yapıp, şarj istasyonu ağını kuran “Better Place”in iflası etmesinin etkin olduğunu söyledi. Bratoz, “Avrupa’daki satışlar çok zayıfladı. Bu satış düzeyiyle devam edemedik. Ama bu, bizim elektrikli araçlarla ilgili stratejimizi etkilemiyor. Zoe ve Twizy yakında Türkiye’de satışa sunulacak” dedi.

6 yeni model getiriyor

Renault Mais, bu yıl yeniliklerini sürdürecek. Şubat ayında makyajlanan Megane ailesini getirecek olan Renault Mais, markanın elektrikli modelleri Twizy ve Zoe’yi, hafif ticari araç sınıfında da yeni Master ve Trafic versiyonlarını piyasaya sunacak.

Renault Grubu markalarından Dacia’nın yeniliği ise stationwagon sınıfındaki yeni Logan MCV.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.