Samsun’da ‘Uluslararası İntermodal Lojistik Zirvesi’ düzenlendi

Samsun’da ‘Uluslararası İntermodal Lojistik Zirvesi’ düzenlendi

Samsun Valisi Osman Kaymak, Tekkeköy ilçesinde bulunan Samsun Lojistik Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası İntermodal Lojistik Zirvesi programına katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Samsun Lojistik Merkezi Genel Müdürü Temel Uzlu, merkezin sadece Samsun değil, Karadeniz ve Türkiye için de çok önemli bir ticaret ve lojistik merkezi olduğunu söyledi.

Ülkelerin ve şehirlerin kendileri için değil, küresel ölçekte rekabet etmek için üretmesi gerektiğinin altını çizen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu,“Artık kendimiz için üretme devri çoktan sona erdi. Dolayısıyla artık rekabet ortamı da küresel düzeye taşındı. Küresel düzeyde rekabet, daha iyi üretmeyi daha iyi hazırlanmayı ve daha çabuk teslim etmeye zorlamaktadır. Aynı zamanda uluslararası piyasalarda pazar payını muhafaza etmeyi ve arttırmayı, düşük maliyete girdi temin etmeyi ve üretimin uluslararası rekabet edebilir fiyatlara gecikmeden zamanında arz etmeyi gerektirmektedir.

İçinde bulunduğumuz Samsun Lojistik Merkezi, bahsettiğim gerekleri bizi sağlayacaktır. Bunun kazananı önce Samsun, sonra da Türkiye olacaktır. Kurulduğumuz yıldan bu zamana kadar büyük emek ve çaba sarf ettik. Ülkemize yüksek standartlarda bir lojistik merkez kazandırarak önemli bir aşama kat ettik. Şimdi hedefimiz bu merkezin ülkemizin lojistik sektörünün gelişimine katkı veren en önemli aktörlerden birisi olmasıdır. Bunun için de sektördeki ulusal ve uluslararası büyük ölçekli firmaların bu çatı altında olmasını istiyoruz. Çabalarımız ve gayretimiz bu noktadadır.” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de lojistik sektörün her geçen gün daha fazla büyümekte olduğunu kaydeden Vali Osman Kaymak, “Buna paralel olarak lojistik sektörünün potansiyeli gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Dünya mal ticaretindeki artış ve küreselleşme lojistiğin önemini daha da artırmaktadır. Yeni uluslararası ekonomik süreçte, işletmeler lojistik hizmetleri geleneksel yöntemler yerine, bütünleşik olarak alabilecekleri altyapılara gereksinim duymaktadır. Bu süreçte, bu ihtiyacı karşılayabilecek olan lojistik merkezler ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla bizim Samsun Lojistik Merkezimizin yapımı tam zamanında ve gerekli bir yatırım olarak görülmektedir.” dedi.

Samsun'un dört farklı ulaşım yapısını ve yedi Organize Sanayi Bölgesini içinde barındırdığını belirten Vali Osman Kaymak, “Uluslararası öneminin yanı sıra Türkiye’nin kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerindeki yük koridorunun da başlangıç noktasıdır. Samsun Lojistik Merkez Projesi, ileriyi gören, geniş vizyon sahibi ve Samsun’un bu alandaki potansiyelinin farkında olan yöneticilerimizin önayak olması neticesinde hayata geçmiş bir projedir. Projenin ilk tohumları, Samsun Limanının lojistik depolama alanlarının yetersiz kalması üzerine atılmıştır. Alternatif çıkış noktasının aranmasının ardından Samsun’da lojistik merkez kurulmasına karar verilmiştir. Arazi eğimi ve fiziki koşullarının yanı sıra karayolu, demiryolu ve limana yakınlık kriterlerine göre yapılan fizibilite çalışmalarının sonucunda lojistik köyün kurulması için en uygun adres olarak Tekkeköy belirlenmiştir. Tekkeköy İlçesinde bulunan proje yeri, Türkiye’de alanında en önde gelen uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından yapılan fizibilite çalışması sonucunda beş farklı alternatif yer arasından seçilmiştir.” dedi.

Vali Osman Kaymak konuşmasının devamında, “Samsun Lojistik Merkezi Projesi, Samsun’un mevcut potansiyelini değerlendirmek isteyen Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tekkeköy Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından geliştirilmiştir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Program Otoritesi olduğu, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı’na (BROP) 2011 yılında sunulan proje başarılı bulunmuştur. Müzakereler sonunda bütçesi 43 milyon Avroya kadar çıkmış, hali hazırda Türkiye’nin en yüksek bütçeli tek majör projesidir.

Lojistik Merkez, farklı büyüklükte toplam 80.000 m2 alana sahip 15 depodan ve depo yapılmak üzere kullanılabilecek 170.000 m2 araziden, sosyal ve idari bina, komisyon ofisi binası, itfaiye, hizmet istasyonları, yükleme-boşaltma sistemleri, benzin istasyonu, iki araç ölçüm binası, iki güvenlik binası, yollar, oto ve tır park alanları ile demiryolundan oluşmaktadır. Toplam alanı yaklaşık 670 bin m2’dir.

Proje ile birlikte başta girişimciler olmak üzere toptancılar, tüccarlar, esnaf ve KOBİ’ler Lojistik Merkezdeki depolama tesisleri, yükleme boşaltma alanları, sosyal tesisler ve idari binalardan yararlanacaklardır. Proje aynı zamanda binlerce kişiye iş olanağı sağlayarak bölge halkına da ekonomik anlamda destek verecektir. Proje yalnızca Samsun’daki işletmeler için değil TR83 Bölgesi, Karadeniz bölgesi ve Samsun limanı hinterlandında yer alan Anadolu’nun pek çok şehrindeki işletmeler için değer yaratacaktır.

Projenin inşaat, müşavirlik, mal alımı ve teknik yardım bileşenleri kapsamındaki çalışmalar tamamlanmıştır. Teknik yardım kapsamında lojistik merkezin yönetim planı, insan kaynakları süreçleri gibi konular çalışılmış sektöre gerekli insan kaynağının hazırlanması için eğitim programları organize edilmiştir. Lojistik köyde sağlanacak olan hizmetlerde kullanılacak makine ve ekipmanlar da temin edilmiş olup Lojistik Merkez 2018 yılı Eylül ayı itibariyle faaliyetlerine başlamıştır.” dedi. 

Projenin kapanış protokolünün 04.09.2018 tarihi itibariyle imzalandığını söyleyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Böylelikle tesisin proje yararlanıcısı Orta Karadeniz Ajansı’ndan Samsun Lojistik Merkezi AŞ’ye devri tamamlanmıştır. Tesislerin ilk kiracısı British American Tobacco firması olmuştur. Firma, 2.500 m2’lik 2 adet orta büyüklükteki depoyu kiralamış ve aktif olarak kullanmaktadır. Proje sözleşmesi imza aşamasında, Samsun-Çarşamba demiryolu hattının Samsun Lojistik Merkezine hizmet verebilecek şekilde yapım, bakım ve onarımlarının yapılması için TCDD’den taahhüt alınmıştır. ” dedi.

Vali Osman Kaymak konuşmasının sonunda, “Bu kapsamda, hem Lojistik Merkezin yapılmasında finansman ve teknik destek sağlayan Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığına ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna, proje ortaklarımıza ve tüm emek verenlere katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.  

Arkadaşlar, Samsun Lojistik Merkezi Projesi ortak akıl ile planlanmıştır. Bu ortak akıl olan projeyi de başarılı bir şekilde yürütmek hepimizin üzerinde sorumluluk olarak durmaktadır. Bu projeye destek verecek tüm Samsunluların katkısını bekliyoruz. Merkezimiz ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.

Ayrıca, bu organizasyonu düzenleyen mesai arkadaşlarıma ve siz katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Bu toplantının Samsun Lojistik Merkezimizin gelişmesine ve şehrimizin ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamasını diliyorum. Hepinize selam ve muhabbetlerimi sunuyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından, Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Haliloğlu ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Alaçam Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kürşat Demiryürek’in yaptıkları teknik ve bilimsel sunumların ardından sona erdi.

Sunumların ardından Samsun Lojistik Merkezi, Yeşilyurt Limanı ve Samsunport Limanı ziyaret edildi.

Uluslararası İntermodal Lojistik Zirvesi programına ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Tekkeköy Kaymakamı Edip Çakıcı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Çarşamba Ticaret Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve işadamları katıldı.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.