Şarbonlu hayvanlar öğütülerek Marmara'ya dökülüyor

Şarbonlu hayvanlar öğütülerek Marmara'ya dökülüyor

Yurt genelindeki şarbon skandalının yankıları sürerken, İstanbul’da denizin ortasında demirleyen bir gemide yer alan hastalıklı hayvanların öğütülerek denize salındığı ortaya çıktı

İstanbul’da Ahırkapı açıklarında (Zeytinburnu'ya 1 mil, Bakırköy'e 2 mil mesafede) demirlemiş Rahmeh isimli Panama bandıralı hayvan taşıma gemisinde şarbon hastalığından telef olan hayvanlar, iddialara göre öğütücüden geçirilip denize atılıyor.

Şarbonu İnceleyen Heyet: Türkiye Hastalıklı Hayvan Sipariş Etmiş

Söz konusu skandalı İleri Haber'e anlatan HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, gemide telef olan hayvanların denize atılmasına ve aynı gemideki hayvanların bazılarının ise çeşitli limanlara yanaşıp buradan piyasaya sürüldüğüne ilişkin iddiaları anlattı.

'GEMİNİN KONUMUNU TESPİT ETTİK'

Geminin tespitine ilişkin detayları aktaran Şenpolat, "Bu geminin orada olduğunu biliyoruz fakat içine girmek mümkün değil. Hayvanların da geminin içinde olduğunu ve Mersin'den geldiğini biliyoruz. Geminin yerini ve konumunu da tespit ettik. Şarbon nedeniyle, zaten başından beri bu gemilerin Türkiye'ye bu şekilde gelmesine de karşıyız, veteriner hekim olmadan bu hayvanların Türkiye'ye girme şekline de karşıyız" dedi. Şenpolat, olaya ilişkin çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.

'HAYVANLAR ÖĞÜTÜCÜDEN GEÇİRİLİP DENİZE ATILIYOR'

Skandala ilişkin "Çeşitli bağlantılarımızdan ve gönüllülerimizden aldığımız habere göre ölen hayvanlar öğütme makinesinde öğütülüp oradan da denize atılıyor" diyen Şenpolat, "Ahırkapı açıklarında başka gemide çalışan mürettebat da sinekten, kokudan şikayetçi. Bu olayı onlar da görmüşler" ifadeleriyle çeşitli görgü tanıklarının olduğunu da aktardı.

'AYNI GEMİDEKİ HAYVANLAR PİYASAYA SÜRÜLDÜ'

"Tahminlerimize göre gemi buraya gelmeden önce yükünün bir kısmını Bandırma ve İzmir'de boşaltmış durumda, henüz elimizde kanıt yok fakat boşaltılan yükün çok büyük ihtimalle piyasaya verildiğini düşünüyoruz" diyen Şenpolat, aynı olayın Samsun'da da gerçekleştiğini söyledi.

'BU HAYVANLARIN TÜRKİYE'YE HİÇ GELMEMESİ GEREKİYORDU'

Hayvanların kontrolsüz şekilde Türkiye'ye getirilmesine tepki gösteren HAYTAP Başkanı, "Şimdi şarbon patladı diye insanlar konuşuyorlar fakat daha önce de söyledik, bu hayvanların Türkiye'ye hiç gelmemesi gerekiyordu" dedi.

SORUŞTURMA DAHİ YOK

Kontrolsüz et tüketimini eleştiren Şenpolat, "İnsanların bu kadar sağlıksız koşullar olmasına rağmen hala et tüketimine yönelmesine, Türkiye'de et tüketiminin son derece kontrolsüz bir şekilde yapılması ve hayvan taşımacılığının bu kadar kötü yapılması nedeniyle karşıyız" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin herhangi birine ne soruşturma ne de kovuşturma açılmadığını bildiren HAYTAP Başkanı Avukat Şenpolat, yetkilileri sorumluluk almaya davet etti.

İzel SEZER - İLERİHABER.ORG

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum