Sefine: Gençlere tersanede iş var!

Sefine: Gençlere tersanede iş var!

Demir Koloğlu "Hem katma değerli bir iş yapacaklar. Hem de sektör hızlı büyüdükçe istihdam garantisi var diyebiliriz. Yeni bir mühendisin başlangıç maaşı 5 bin TL. Bazı ara elemanlar işte yeni mühendisten daha iyi oluyor" diyor.

Kovid-19 salgınına rağmen işlerin durmadığı hatta arttığı sektörlerden biri de tersanecilik. Geçen gün Koloğlu Holding şirketlerinden Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm A.Ş.'nin Yalova'daki tershanesini bir grup gazeteci ile ziyaret ettik. Şirket yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Çin'den yakın ülkelere tedariğin kayması sayesinde salgın döneminde işler epey arttı. Özellikle Norveç gibi Kuzey Avrupa ülkeleri, canlı balık taşıma gemisi, elektrikli feribot gibi siparişlerini Türk tersanelerine verince işlerde hareketlilik görüldü. Şirket de bu yıl 150 milyon dolarlık yatırımı tamamladı. Yıl sonuna kadar 10 milyon dolarlık yatırım daha yapacak. 2021 için ise 100 milyon TL'lik bir yatırım öngörüldü.

HIZLI UYUM İÇİN AKADEMİ KURDU

Tersane hakkında bize bilgi veren Sefine Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Demir Koloğlu ve Sefine Tersanesi Genel Müdürü Süleyman Akın'a, sanayinin birçok dalında nitelikli eleman sıkıntısı yaşandığını, tersanecilikte durumun ne boyutta olduğunu sorduk. Piri Reis Üniversitesi ve çevredeki meslek yüksek okulları sayesinde nitelikli işgücü konusundaki ihtiyacı karşılayabildiklerini anlatan yetkililer, özetle şu bilgileri verdiler: "Mavi yaka dediğimiz alanlarda meslek edindirme kursları açıp istihdam garantisi veriyoruz. Bunun için Sefine Akademi'yi kurduk. Özellikle genç mühendisleri eğiterek işe hızlı uyumlarını sağlıyoruz. İşsizlikten bağımsız olarak gemi inşa sektörü çok zevkli bir sektör. Sektör ülkemizde atılım içinde. Gençlere sektörü tavsiye ediyoruz. Hem katma değerli bir iş yapacaklar. Hem de sektör hızlı büyüdükçe istihdam garantisi var diyebiliriz. Yeni bir mühendisin başlangıç maaşı 5 bin TL. Bazı ara elemanlar işte yeni mühendisten daha iyi oluyor. Fazladan eleman alıp, deneyip, iyileri ile yola devam ediyoruz. İşçide yıllık yüzde 50 sirkülasyon olur çünkü iş çoğaldığında taşeron sayısı artınca işçi sayısı da artıyor. Son iki yıldır bu sayı hep artışta."

DENİZDE İKMAL MUHAREBE DESTEK GEMİSİ İNŞA EDİYOR

2008 yılında yüzde 30 hisseyle Sefine Tersanesi’ne iştirak ederek sektöre giriş yapan Koloğlu Holding, bu yıl itibarıyla yüzde 100 hissedarı haline geldi. Dört bine yakın çalışanıyla Yalova'da 140 bin metrekarelik alanda faaliyet yürüten Sefine Tersanesi'nin 2020 yılı sonu ciro hedefini 200 milyon avro olarak belirlediklerini dile getiren Sefine Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Demir Koloğlu, “Yıl sonuna kadar 245 milyon avro ciroya ulaşacağımızı düşünüyoruz; 2021 yılında altı gemi teslim etmeyi ve 2023 yılına kadar saha hacmi olarak yüzde 50 büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Savunma Sanayii alanında da faaliyetlere başladıklarını belirten Demir Koloğlu, “Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile ilk projemiz olan DİMDEG askeri gemi projesi kapsamında yaklaşık 200 metre boyundaki Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi’nin inşasına başladık. Ayrıca imalatını sürdürdüğümüz BOTAŞ-Silivri-Kuzey Marmara doğalgaz depolama platformunu yıl sonunda teslim etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI OLACAK

Norveç’in yanı sıra İtalya, Estonya ve Faroe Adaları’na başta feribot olmak üzere canlı balık taşıma gemileri üretip gönderdiklerini anlatan Koloğlu, “Norveç için üretilmek üzere kontratlanmış toplam 26 adet gemi bulunuyor. Bu gemilerden 15 adedini teslim ettik. 11 adedi ise halen yapım aşamasında. Ar-Ge faaliyetleri için önümüzdeki sene 4 milyon avro ayırdık. Gelecekte insansız gemiler de olacak gelecekte. İnsansız deniz aracı diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Recep ERÇİN – AYDINLIK

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.