Servis denetiminde nelere bakılıyor?

Servis denetiminde nelere bakılıyor?

Ekipler önce şoförün sürücü belgesi, servis taşımacılığı yetki belgesi, psikoteknik raporları, mesleki yeterlilik belgelerini kontrol ediyor. GBT sorgulaması yapıyor. Ardından araç denetiminde mniyet kemerlerini ve taşıma kapasitesini kontrol ediyorlar

İzmir’de okul servisinde unutulmasıyla yaşamını yitiren 3 yaşındaki Alperen Sakin’in ardından gündeme daha sık gelen servis denetlemeleri, artarak devam ediyor. Emniyet ve jandarma birimlerinin 16 Nisan’da Türkiye genelinde servis araçlarını da kapsayan trafik denetlemelerinde bir çok sürücüye caza kesildi. Uygulamada 34 bin 259 okul servis aracını denetleyen ekipler, toplam 2 bin 128 araç ve sürücüsüne cezai işlem uyguladı. Ekipler ayrıca, eksikliği tespit edilen 647 okul servis aracını da trafikten men etti.

Öğrencilerin güvenli bir şekilde yolculuk etmelerini sağlamak ve kaza risklerini en aza indirmek için Emniyet ve Jandarma trafik birimleri, okul sezonunda denetlemelerini sıkılaştırıyor. Denetlemeye tabii tutulan okul servisleri ve sürücüleri, tepeden tırnağa trafik ekiplerince kontrol ediliyor.

Denetlemelerde önce, okul servis sürücüleri mercek altına alınıyor. Sürücünün, öğrencileri taşımaya uygun olup olmadığına dikkat ediliyor. Ekipler, şoförün sürücü belgesi, servis taşımacılığı yetki belgesi, psikoteknik raporlarına, mesleki yeterlilik belgelerini (SRC) kontrol ediyor. Kontrollerde sürücülerin GBT sorgulamaları da yapılarak, adli sicil kayıtlarının durumu ele alınıyor. Sürücünün kılık kıyafetine ve aracın temiz olmasına da ayrıca önem veriliyor.

Mevzuata uygun mu?

Ekipler, sürücünün ardından aracın kontrollerini yapıyor. Taşıma kapasitesi üzerinde öğrencinin taşınıp taşınmadığına bakılıyor. Denetlemelerde araçların gerekli mevzuattaki özellikleri sağlayıp sağlamadığı da inceleniyor. Servis aracında emniyet kemerlerini denetleyen ekipler, emniyet kemerinin olmaması, takılmaması durumunda cezai işlem uyguluyor. Aracın arka kısmında, “Okul Taşıtı, Dur” yazılı tabela ve aydınlatmaları yerinde denetleniyor. Servis araçlarında, öğrencilerin inip bindiği platform ve kapıların uygunluğuna bakılıyor. Araçta, ilk yardım seti, yangın söndürme tüpü, trafik setinin bulundurulmaması halinde sürücüler hakkında cezai işlem uygulanıyor.

Kontrollerde dikkat edilen bir diğer husus ise, aracın periyodik olarak bakımlarının yapılıp yapılmadığı. Ayrıca, ilkokul ve ortaokul servis araçlarında, öğrencilerin inip binmelerini sağlamak için, “rehber, refakatçi” personel bulunması gerekiyor.

Kameralı dönem bu yıl başlayacak

İçişleri Bakanlığı tarafından okul servis araçları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Eylül 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Buna göre, her öğrenci ve çocuk için, “üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat ile her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ve en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı” zorunluluklarıyla ilgili süre 3 Eylül 2019’a kadar uzatılmıştı.

UYGULANAN CEZALAR

Okul servis araçlarına en sık uygulanan cezalar ve bedelleri şöyle:

- Okul servis araçları yönetmeliğine uymamak: 235 TL ve 15 ceza puanı

- Emniyet kemeri bulundurmamak veya takmamak: 108 TL ve 15 ceza puanı

- Taşıma sınırı üstünde yolcu almak: 85 TL ve 10 ceza puanı 

- Muayenesi yapılmamış araçla trafiğe çıkmak: 235 TL ve 10 ceza puanı, araçlar trafikten men edilir.

Seyfettin ERSÖZ - MİLLİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.