SRC belgeleri hakkında bilinmeyenler

SRC belgeleri hakkında bilinmeyenler

Aspir Bursa Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve SRC 1.2.3.4.5 ODY ÜDY eğitim Merkezi Sorumlusu Seval Şentürk, son zamanlarda adı daha sık duyulmaya başlanan SRC belgeleri hakkında bilinmeyenleri anlattı.

“SRC belgesi nedir ve hangi araç şoförlerinin hangi tür SRC belgesine sahip olması gerekir” sorusunu yanıtlayan Şentürk, SRC belgesinin, yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araç sürücülerinin alması zorunlu olan bir belge olduğunu belirtti. Seval Şentürk, “Başka bir anlatımla karayolu taşımacılığı kapsamında faaliyet gösteren ve gösterecek olan tüm sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. Bu belgeyi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici gibi ticari araç kullanan şoförler alırlar. Karayolu taşıma kanununa göre eşya, kargo ve yolcu taşıyan diğer bir deyişle ticari olan taşıtı sevk ve idare eden kişide bulunması gereken belgelerdendir” dedi.

SRC1,2,3,4,5 NEDİR?
SRC 1, 2, 3, 4 ve 5 belgeleri hakkında kısaca bilgi vererek, bu belgeleri kimlerin alması gerektiği ve belge alabilmek için neler yapılması gerektiğini de anlatan Aspir Bursa Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Eğitim Merkezi Sorumlusu Seval Şentürk, "SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 olmak üzere yapılan işin niteliği gereği değişik özellikteki ticari araç sürücüleri için farklı SRC belgeleri öngörülmüştür” dedi.

Şentürk bu belgeleri şöyle açıkladı: “SRC1, uluslararası yolcu taşımacılığı yapan ve yapacak olan sürücüler için alınması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC2 ise yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücüler için öngörülen zorunlu bir belgedir. Hemen belirtelim ki SRC1 belgesi alan ticari araç sürücüleri SRC2 belgesini de almış sayılırlar. Ayrıca başvuru yapıp SRC2 belgesi almalarına gerek yoktur. Bunun dışında uluslararası eşya kargo taşımacılığı yapacak sürücülerin zorunlu olarak alması gereken belge ise SRC3’tür. Eşya kargo taşımacılığının yurtiçinde yapılacak olması durumunda ise söz konusu ticari taşıt sürücüleri SRC4 belgesi alarak zorunlu mesleki yeterlilik belgesine sahip olurlar. SRC1 ve SRC2 belgelerinde olduğu gibi aynı şekilde SRC3 belgesi alan ticari taşıt sürücüsü de SRC4 belgesi almış sayılmaktadır ve SRC3’e sahip olanlar açısından ayrıca SRC4 belgesi alma gereği yoktur.”

KİMLER BU BELGELERİ ALMAK ZORUNDA
Son olarak, tehlikeli madde taşıyan araç sürücüleri için SRC5 belgesi öngörüldüğünü belirten Seval Şentürk, “Her türlü tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerinin SRC5 belgesi alma zorunluluğu vardır. SRC5 belgesini alabilmek için SRC3 ya da 4 belgesine sahip olunmalıdır. SRC5 belgesi karayolu ile Tehlikeli Madde (mal) Taşımacılığı yapan kişilerin almaları zorunlu olan bir belge türüdür. Kimyasal madde taşıyan, yanıcı madde taşıyan, patlayıcı madde taşıyan ve buna benzer mal taşıyan her sürücü SRC5 belgesi alarak aracı sürmekle yükümlüdür” şeklinde konuştu.

SRC belgesi için T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan 50 soruluk sınavda en az 60 puan alınması gerektiğini kaydeden Aspir Bursa Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve SRC 1.2.3.4.5 ODY ÜDY Eğitim Merkezi Sorumlusu Seval Şentürk, “50 sorunun 30’una verilen doğru cevap 60 puan almak için yeterlidir. 60 ve üzerin puan alan adaylar src belgesi almaya hak kazanırlar” diye konuştu.

HANGİ BELGELER GEREKLİ
Seval Şentürk, SRC1, 2, 3, 4 için gerekli belgeleri ise; kimlik fotokopisi, diploma fotokopisi, 2 adet fotoğraf , ehliyet fotokopisi. SRC5 için bu belgeler dışında ek olarak önceden almış olunan SRC4 belgesi fotokopisi olarak sıraladı.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum