Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Tedarik zinciri, hammaddeyi temin eden, onları nihai ürünlere dönüştüren ve bu ürünleri müşterilere dağıtan, üretici ve dağıtıcıların dahil olduğu bir ağ olarak tanımlanabilir.

Tedarik zinciri yönetiminin ne olduğunu açıklamadan önce tedarik zincirinin ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Tedarik zinciri, hammaddeyi temin eden, onları nihai ürünlere dönüştüren ve bu ürünleri müşterilere dağıtan, üretici ve dağıtıcıların dahil olduğu bir ağ olarak tanımlanabilir. Tüm bu yapıların bir araya gelerek aralarında ürün ve bilgi aktaracak şekilde oluşturduğu ağa tedarik zinciri denir.

Tedarik zinciri yönetimi ise bir ürün ya da hizmetin üreticiden tüketiciye olan yolculuğunda gerçekleşen tüm süreçlerin uçtan uca verimli şekilde tasarlanması ve optimize edilmesidir. Zincir içinde yer alan tüm faaliyetlerin entegrasyonu sağlanarak, müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik iş modelleri oluşturulur. Bu şekilde doğru ürün, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru maliyetle tüketiciye ulaştırılmış olur. Tedarik zinciri yönetiminde önemli olan stok seviyeleri, arz ve talep dengesi, maliyet ve varlık yönetimi, nakit akışı, üretim ve lojistik gibi faaliyetlerin doğru bir şekilde planlanmasıdır. Bu nedenle şirketler kendilerine uygun bir tedarik zinciri stratejisi ve tasarımı ile çalışmalıdırlar.

Tedarik Zinciri Planlama Çözümleri

Tedarik zincirini oluşturan şebekenin optimize edilmesinde her bir firmanın müşterilerine sunmak istediği hizmetin derecesi ve birbirinden farkları bulunur. Bunun sebebi müşterilerin talep ettikleri hizmetlerin birbirinden farklı olmasıdır. Tedarik zinciri planlama çözümlerinde, üretim ve taşımacılık süreçleri, depo ve dağıtım merkezi yönetimi, gümrükleme ve vergiler, arz ve talep, ürün ağaçları ve üretim prosesleri gibi detaylar yer alır. Tüm bu unsurların modellenmesi ile tedarik zinciri planlama çözümleri, daha yüksek müşteri memnuniyeti, daha iyi talep tahminleri, daha yüksek teslimat performansı ve daha verimli bir tedarik zinciri şebeke tasarımını beraberinde getirir.

tedarik-zinciri.jpgLojistik Danışmanlığı

Tedarik zinciri yönetiminin en önemli adımlardan biri de lojistiktir. Ürün veya hizmetlerin üreticiden tüketiciye başarılı bir şekilde ulaşabilmesi için üreticinin iyi bir lojistik sistemine sahip olması gerekir. Bu aşamada Dijitalis gibi uzman firmalardan lojistik danışmanlığı almak, süreci daha başarılı bir hale getirecektir. Lojistik danışmanlığı kapsamında talep tahminleme, dağıtım şebekesinin optimizasyonu, envanter yönetimi, sipariş sıklığı ve büyüklüklerini belirleyen replenishment kuralları, taşıma ve dağıtım, ambalajlama, ters lojistik, depo yeri seçimi, atık ve artıkların yönetimi ve servis desteği gibi süreç geliştirme çalışmaları yapılabilir. Tüm bu hizmetler tedarik zinciri yönetiminin daha başarılı olması adına oldukça değerlidir.

Tedarik Zinciri Simülasyonu

Tedarik zinciri dış etkenlerden oldukça çabuk etkilenebilen bir sistemdir. Tedarik zinciri aşamalarında her yeni durumun ve bozucu faktörün nasıl etkiler yaratacağının tespit edilmesi için tedarik zinciri simülasyonu kullanılır. Simülasyon tekniği, sistem alternatiflerinin bilgisayarlar aracılığıyla veya elle kontrol edilerek denenmesi sürecidir. Taleplerin tahmin edilememesi, stokların tükenmesi, dağıtımın başarılı bir şekilde işleyememesi gibi durumlar her sektörde yaşanan aksaklıklardır. Hiçbir firma bu tarz riskler almak istemediği için tedarik zinciri simülasyonu tekniğine başvurur. Böylece beklenmedik olaylara kısa zamanda ve doğru bir şekilde reaksiyon verebilirler. Bu şekilde simülasyon sonrası başlatılan asıl süreç en az hatayla gerçekleştirilmiş olur. Simülasyon sayesinde tedarik zinciri yönetimi ve etkinliği daha iyi anlaşılmış olur.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.