TEMSA, ortağıyla mahkemelik oldu

TEMSA, ortağıyla mahkemelik oldu

8 yıllık işbirliğinden istediği büyümeyi alamayan Temsa, ABD’li şirket ile iş ortaklığını sona erdirdi ve dağıtım haklarını sonlandırdı. Bunun üzerine ABD’li şirket CH Bus Sales, anlaşmanın sürdüğünü iddia ederek tazminat davası açtı.

Sabancı Holding’in otomotiv sanayisindeki en önemli şirketi Temsa, dünyanın değişik coğrafyalarında  66 ülkeye otobüs satıyor. Bu ülkeler arasında en dikkat çekeni ise ABD. İlk otobüs ihracatını bu ülkeye 2008’de başlatan Temsa, 10 yıllık sürede 1.000’den fazla araç sattı. Otomotiv endüstrisinin başkenti olan ABD’ye özel 3 farklı araçla ismini yazdıran Temsa, bu kısa zamanda 4 büyük markadan biri haline geldi.

Bu ülkedeki lüks otobüste yüzde 10’luk pazar payına ulaşan Temsa, özellikle bilişimin devlerini barındıran Silikon Vadisi’nde dikkat çekti. Yüzlerce milyar dolarlık büyüklüğü olan ve ciroları gelişmekte olan ülkeleri geride bırakan Facebook, Netflix, Tesla, Google, Apple gibi devlerin çalışanlarını taşıyan Temsa, uzun zamandır da üretimi ABD’de yapmayı planlıyordu. Ancak son dönemde Temsa’nın başı ülkedeki yerel ortağı ile belada. Edindiğim bilgilere göre Temsa’nın Kuzey Amerika’daki münhasır satış servis ve yedek parça dağıtım bayisi olan CH Bus Sales adlı firmayla davalık olmuş durumda.

Kendi şirketini kuracak

 8 yıllık işbirliğinden istediği büyümeyi alamayan Temsa, ABD’li şirket ile iş ortaklığını sona erdirdi ve dağıtım haklarını sonlandırdı. Bunun üzerine ABD’li şirket CH Bus Sales, Temsa ile anlaşmasının sürdüğünü iddia ederek 13.9 milyon dolarlık dava açma kararı aldı. Delaware Federal Mahkemesi’ne başvuran ABD’li şirket iptal edilen anlaşmadan dolayı zarara uğradığını ifade etti.

Dava sürerken Sabancı’ya bağlı Temsa, yüzde 100 sahibi olduğu bir şirket kurma kararı aldı. Bu şirketin adı ise Temsa North America (TNA). Artık yola kendi şirketiyle devam etmeyi isteyen Temsa, edindiğim bilgiye göre de ABD’deki fabrikayı bu süreçten sonra kuracak. Zira en büyük anlaşmazlık ABD’li şirketin Temsa’yı gerektiği kadar hızlı karar almakta zorlaması.

 2018’deki üretim hedefi ertelenecek

 Bilindiği üzere Temsa’nın Adana’da fabrikası var. Tamamen Türk mühendisleri tarafından bugüne kadar Temsa, 30 bine yakın araç üretti. Geçen yılı 1 milyar liranın üzerinde bir ciroyla kapatan Temsa’nın ihracatı ise 172 milyon dolar. Bir yıldaki artış oranı ise yüzde 33.

Temsa, ABD’de uzun zamandır yer arayışında.

2018’de hedeflediği üretim büyük ihtimalle gelecek yıllara sarkacak.

Kerim ÜLKER - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum