Tesla, ABD dışındaki en büyük adımını Çin'de atıyor

Tesla, ABD dışındaki en büyük adımını Çin'de atıyor

ABD'li otomotiv devi Tesla, Çin'de yılda 500 bin araç kapasiteli bir fabrika kuracak.

Elektrikli otomotiv devi Tesla, ABD'den dışındaki en büyük adımını atarak Çin'e yılda 500 bin araç üretecek bir fabrika kuruyor.

Şirket, Şanghay'daki yerel yönetimle bir mutabakat anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, Çin hükümetinin düzenlediği bir etkinlik için salı günü Şanghay'da olacak.

Tesla'nın Çin'de bir fabrika açması, sevkiyat masraflarını da kısacağından şirket girdilerini daha ekonomik hâle getirecek.

Musk, kasımda yaptığı açıklamada üç yıl içerisinde Çin üretimine başlayacaklarını söylemişti. 47 yaşındaki girişimci, daha pahalı Model S ve Model X yerine,  daha küçük Model 3 sedan ve Model Y'nin crossoverını üretebileceklerini ifade etmişti.

ÇİN'İN YÜZDE 3'Ü TESLA

Elektrikli otomobillerin en büyük pazarı Çin'de yeni nesil enerjiyle çalışan, bataryalı, şarjlı hibrid ve yakıt pilli otomobillerin satışı 2017'de 777 bine ulaştı. Bu yılki tahmin ise 1 milyonu geçmesi. Hükümet, 2025'e kadar 7 milyon aracın satılmasını hedefliyor.

Geçen yıl satılan Tesla araçlarının miktarı ise 14 bin 779 adetti. Bu, ülkenin elektrikli otomobile piyasasının yüzde 3'üne denk geliyor ve Tesla'yı "En çok tercih edilen markalar" sıralamasında 10'ncu sıraya koyuyor. 2017'de Tesla'nın gelirlerinin yüzde 17'sini Çin oluşturdu.

ÜRETİM VE TRUMP ENGELİ

15 yıllık faaliyet hayatında sektörün tüm kurallarını değiştiren Tesla, kapasitesini artırmak ve küresel piyasalara daha verimli boy göstermenin yollarını arıyor.

Ancak önünde iki büyük engel var. Bunlardan ilki verdiği sözleri tutamamasından kaynaklanan güven problemi.

Yaklaşık yedi ay önce "Haftada 5 bin Model 3 üreteceğiz" diyen Musk'ın şirketin haftalık üretimi, yılın ilk çeyreğinde zar zor 2 binin üzerine çıkmıştı. Ancak işten çıkarmalar, ek mesailer ve vardiyalı çalışma gibi önlemler alan ABD'li şirket son dönemde üretimi artırdı ve yılın ikinci çeyreğinin son haftasında 5 bin 31 Model 3S'e ulaştı.

İkinci önemli engel ise ABD Başkanı Donald Trump. Çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800'den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başlatan Trump imzası, otomotiv sektörünü de vurdu.  Zira, Çin de cevaben ABD'den ithal edilen ürünlere yüzde 40 ek gümrük tarifesi uygulamaya başladı. 

Çin'de üretim hattı kurmayı son bir yıldır planlayan Tesla, Harley-Davidson'dan sonra ABD dışında en fazla genişleyen ikinci şirket. Kaliforniya Fremont'ta bir montaj fabrikası, Nevada'da bir batarya fabrikasına sahip Tesla, Avrupa'da fabrika kurma planlarını ise 2018 sonunda açıklayacak.

Bloomberg

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.