Trans Hazar Koridoru İle Avrupa’ya konteyner tren seferleri başladı

Trans Hazar Koridoru İle Avrupa’ya konteyner tren seferleri başladı

Kuryk Limanı'nın tanıtımı, Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, Türkmenistan, İran, Çin, Rusya, Tacikistan ve Kırgızistan’dan ulaştırma ve lojistik firma yöneticileri ile TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Veysi Kurt’un katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Kazakistan’ın Aktau kentinde Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in katılımıyla Kuryk Limanı'nın tanıtımı, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Açilbay Ramatov’un yanı sıra Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, Türkmenistan, İran, Çin, Rusya, Tacikistan ve Kırgızistan’dan ulaştırma ve lojistik firma yöneticileri ile TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Veysi Kurt’un katıldığı törenle gerçekleştirildi. Törende ayrıca, Khorgos kuru limanından Kuryk Limanına ve Trans Hazar Koridoru ile Avrupa’ya düzenli konteyner tren seferleri başlatıldı.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN ÇİN’DEN AVRUPA’YA YÜK TAŞIMACILIĞI

Cumhurbaşkanı Nazarbayev yaptığı konuşmada, Kuryk Limanı üzerinden Trans-Hazar güzergahının, Çin, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ural ve Sibirya bölgesinden Türkiye ve Avrupa’ya yük taşımacılığının etkin bir şekilde yapılmasının sağladığını belirterek, “Bu, 2020 yılına kadar Kazakistan’ın transit taşımacılığından gelirin yılda 5 milyar dolara çıkarılmasına vesile olacak” dedi.

YÜKLER, 13-16 GÜNDE AVRUPA’YA ULAŞACAK

Yılda 7 milyon tondan fazla yük geçirme kapasitesine sahip olan ve uluslararası ulaştırma koridoru ağına giren Kuryk Limanı, modern teknolojilerle donatıldı. Gümrük işlemlerinin en fazla 30-40 dakika sürdüğü limana, yükler Çin’den karayoluyla getirilerek Avrupa’ya 13-16 günde ulaştırılıyor. Avrupa ile Asya arasındaki kıtalararası taşımacılığının gelişmesinde aktif bir şekilde çalışmalar yapan Kazakistan ile Türkiye arasında da işbirliği de güçleniyor. Kazakistan, son 10 yılda ülkenin taşımacılık ve lojistik alanına 30 milyar dolar yatırım yaparken, 2020’ye kadar daha 8,4 milyar dolar yatırım yapılması bekleniyor. Bu yatırımlar, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattının önemli bir parçası olan Demir İpek Yolu olarak adlandırılan “Orta Koridor”un daha da etkin hale gelmesini sağlıyor. Bilindiği üzere, bu kapsamda Kazakistan/Kostanay’dan Türkiye’ye ilk ve direkt demiryolu hattı geçen sene açılmıştı. BTK ile Kostanay’dan Mersin’e kesintisiz demiryolu ağının sağlanmasıyla birlikte, un, tahıl yem vb. ürünlerinden oluşan yükler, BTK ile Mersin’e ulaştırıldı. Asya’dan Avrupa, Ortadoğu’ya ya da tersi yöndeki taşımalarda en kısa, en hızlı, en ekonomik ve iklimi en uygun hat olan BTK ile ulaşım maliyetlerinde önemli düşüşler olurken, yük taşıma hacminde de önemli artışlar sağlanmaktadır.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.