İlhan Karaçay

İlhan Karaçay

Türkiye-Hollanda gerginliğini körüklemeyelim

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, Hollanda'ya gelişinin iptal edilmesi hakkında yapılmakta olan yayınlar, iki ülke arasındaki krizin daha gergin bir hale gelmesine yol açabilir.
Türk yayın organlarının, 'Skandal', 'rezalet' gibi başlıklarla yayınladıkları haberlerde, iki ülke arasındaki gerginlik adeta körükleniyor.

fatma-sahin.jpg

Nedir bu son olay?

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (Union of European Turkish Democrats UETD'nin Hollanda kolu tarafından organize edilen, Dünya Kadınlar Günü kapsamındaki

'Terör Mağduru Aileler & Terörle Mücadele'de Kadın' konulu toplantıya davet edilen Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin'in bu toplantıya katılması Hollanda tarafından istenmedi.

Hollanda'nın çiçeği burnunda yeni Dışişleri Bakanı Stef Blok, bir yıl önce yaşanan olaylardan sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulduğunu ve bu nedenle de, Fatma Şahin'in anlamlı bir şekilde tam bir yıl sonra bir toplantıya katılmak istemesini garip karşıladığını ve bu konuyu görüştüğü Türkiye Dışişleri Bakanı ile anlayış çerçevesi içinde hallettiklerini belirtti.

Stef Blok'un isteği üzerine, Fatma Şahin'in Hollanda ziyareti, Türkiye tarafından iptal edildi.

Durum böyle iken, Türk medyasının konuyu yeniden alevlendirip körüklemesi, iki ülke arasındaki gerginliğin iyileşmesine değil, daha da gerginleşmesini yol açacak niteliktedir.

Öyle ya, iki ülkenin dostluk ilişkileri, aşağıda hatırlatacağım nedenlerle tam bir yıl önce bozulmuş iken, yani iki ülke birbirlerine küs iken, hatta geçen hafta bu küskünlük perçinlenmişken, Türkiye'den bir politikacının yeniden Hollanda'ya getirilmek istenmesi ve toplantılarda konuşturulmak istenmesi, Hollanda tarafından 'Provakasyon' olarak nitelendirilmektedir.

Hatırlanacağı gibi, geçen yıl 11 martta yaşanan olaylardan sonra yazdığım yorumlarda, gerek Hollanda Başbakanı Rutte'yi ve gerekse Rotterdam Belediye Başkanı Ebutalep'i sert bir şekilde eleştirmiş ve hatta Başbakan Rutte'ye özel bir mektup da göndermiştim.

Daha sonra da hem Rutte'yi ve hem de Ebutalep'i yalancılıkla suçlayacak kadar ileri gitmiştim.

Peki şimdiki tepkim ne mi olacak?

Hiç. Bu olaya hiçbir tepki koymayacağım.

Neden mi?

Türkiyemiz ve Hollanda birbirlerine küs değiller mi?

Türkiye, Hollanda büyükelçisini bir yıl öne 'İstenmeyen diplomat' ilan etmedi mi?

İlişkilerin iyileşmesi için yapılan çalışmalar, daha geçen hafta, özür dilemek istemeyen Hollanda tarafının, kendi büyükelçilerini resmen geri çektikleri açıklamasıyla sonuçlanmadı mı?

Bu soruların tamamnın yanıtı tabii ki 'Evet'tir.

O halde, istenmediğimiz bir ülkeye neden illa da gelme mecburiyeti hissediyoruz?

Bakınız, bizim Dışişleri Bakanımız, Hollandalı meslektaşının uyarısını haklı bulmuş ve Fatma Şahin'in seyahatini kendisi iptal etmiş.

Bu durumda, 'Skandal' ve 'Rezalet' gibi haberlerin yapılması da abesle iştigaldir.

Haaa, Hollanda akıllı olsaydı bu toplantıya izin verirdi ve o zaman da donmuş olan ilişkiler belki de erimeye başlardı. Ama Hollanda'da engin daldan murt yemek istemedi.

Deventer Belediye Başkanı Andries Heidema, Dışişleri Bakanı Stef Blok'un açıklamasını anlayışla karşıladığını belirtti ve  'Bu toplantı yapılsaydı, Deventer'deki hava çok gerginleşebilirdi' dedi.

Neler yaşanmıştı?

Hollanda hükümeti, 16 Nisan 2017'deki anayasa değişikliği referandumu öncesi Türkiye'den siyasilerin ülkelerinde miting yapmalarına izin vermeyeceklerini açıklamış, Hollanda'ya gelmek isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni verilmemişti.

Ancak aynı gün Almanya'da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, karayoluyla Rotterdam kentine gelmişti. Polis tarafından durdurularak Türkiye'nin Rotterdam Konsolosluğu'na gidişine izin verilmeyen Sayan Kaya, polis konvoyu eşliğinde sınır dışı edilmişti. Bu gelişme üzerine Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan Ankara'ya çağrılmıştı. Türkiye, istişareler için ülkesine giden Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Cornelis van Rij'ın dönmesine izin vermemişti.

Hollanda, ilişkilerin normalleşmesi için yapılan görüşmelerde Türkiye'nin "özür dilenmesi" ön koşulundan vazgeçmemesi üzerine, büyükelçisini resmen geri çekme kararı almıştı.

Bu yazı toplam 2281 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.