Uçaklar düşürüldü: İki nükleer güç savaşın eşiğinde

Uçaklar düşürüldü: İki nükleer güç savaşın eşiğinde

Dünya gündeminin merkezinde, bir buçuk milyarı aşkın insanın yaşadığı bölge var. Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginlik, hava sahasını ihlal ve uçak düşürme haberleriyle büyüyor.

Yaklaşık 200 milyon kişinin yaşadığı Pakistan ve 1,3 milyarı aşkın nüfusa sahip Hindistan arasındaki gerilim tırmandıkça tırmanıyor. Son gelişmeleri canlı blogla an be an aktarıyoruz:

09.53: Taliban, iki ülke arasındaki çatışmaların Afganistan'daki barış sürecini etkileyeceğini vurgulayarak, özellikle Hindistan'a gerilimi düşürme çağrısında bulundu.

ABD ve Taliban, Afganistan'da 17 yıldır süren savaşı bitirmek için Katar'da görüşmeler sürdürüyor.

09.50: Hindistan medyası, Hint ordusunun bir Pakistan savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi.

09.31: Pakistan, Hindistan'la gerilimi tırmandırmak istemediğini ancak mecbur  kalması durumunda her şeye hazırlıklı olduğunu açıkladı.

09.27: Pakistan ordusu, hava sahalarına giren iki Hint savaş uçağının vurulduğunu ve birinin düştüğünü bildirdi.

09.11: Pakistan Hava Kuvvetlerine ait F-16 tipi üç savaş uçağının sabah saatlerinde Hindistan hava sahasına girdiği ve Hint uçaklarının önleme yaptığı duyuruldu.

09.05: Hindistan Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağının Cammu Keşmir  bölgesinde düştüğü bildirildi.

14 Şubat’tan sonra ortalık karıştı

Hindistan'da 14 Şubat'ta paramilis konvoyunu hedef alan bombalı saldırıda 44 askerin hayatını kaybetmesinin ardından, Yeni Delhi yönetimi saldırıyla ilgili Pakistan'ı suçlamış, saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetmişti.

Bu gerginlik dünya kamuoyunun gündeminden düşerken dün bu iki nükleer güç, yeniden manşetlere oturdu. Bu sefer de Hindistan, Keşmir kontrol hattının Pakistan tarafındaki Ceyş-i  Muhammed örgütüne ait kampa hava saldırısı düzenlediğini, ve çok sayıda “terörist”in öldürüldüğünü bildirdi.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur ise Hint  savaş uçaklarının Keşmir kontrol hattındaki Muzafferabad bölgesinden Pakistan  hava sahasını ihlal ettiğini, sınırdan 5-6 kilometre içeri giren uçaklardan  birinin Pakistan savaş uçaklarının müdahalesinin ardından Hint tarafına kaçarken  aceleyle bomba bıraktığını açıkladı. Bombanın düştüğü arazinin ve bomba kalıntılarının fotoğraflarını  paylaşan Gafur, herhangi bir maddi hasar veya can kaybı yaşanmadığını  kaydetmişti.

hindistan-pakistan-savas.jpg

Keşmir sorunu

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde  yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest  bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a  katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar  verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye  asker göndermesi üzerine de taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında  yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde  bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği  bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen  Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor.  Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve  "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı  kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla  belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise  BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

MİLLİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.