Uzel Traktör Fabrikası yeniden satışa çıkacak

Uzel Traktör Fabrikası yeniden satışa çıkacak

Uzel Traktör'e ait fabrika ve 94 dönüm büyüklüğündeki arazi Yargıtay'ın son kararına göre yeniden satılacak. Yargıtay, Uzel Traktör'e ait varlıkların değerinin oldukça altı bir fiyata satıldığı gerekçesiyle tartışmalı ihalenin feshine ilişkin kararı onadı

Türkiye'nin bir dönem en büyük sanayi kuruluşları listesinde yer alan Uzel Traktör Fabrikası'nın icradan satışı ile ilgili yapılan ihaleye ilişkin son karar Yargıtay'dan geldi. 

Yargıtay, bilirkişi raporuna göre 600 milyon lira ucuza satılan Uzel Traktör Fabrikası ile ilgili açılan davada son noktayı koydu. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, değerinin oldukça altı bir fiyata satıldığı gerekçesi ile tartışmalara konu olan ihalenin feshine ilişkin mahkeme kararını onadı.

İflası kadar tasfiye süreci de tartışmalara konu olan Uzel'in üzerinde bulunduğu arazi ve fabrika binasına ilişkin ilk ihale 13 Kasım 2015'de yapılmıştı. Alacaklı konumdaki Vera Varlık Yönetimi A Ş, 320 milyon 100 bin TL, KİPTAŞ ise 320 milyon 150 bin TL teklif verdi. Bu ihalede Vera Varlık satış talebinden vazgeçti; ihale iptal edildi.

SATIŞIN İPTALİ İSTENDİ

Uzel ile ilgili ikinci ihale ise 6 Mayıs 2016 günü yapıldı. Bu ihalede ise, KİPTAŞ 221 milyon 400 bin lira, alacaklı Vera Varlık ise 225 milyon TL'lik teklifte bulundu.

Bu teklifin üstüne başka teklif gelmeyince satış işlemi tamamlandı. Ancak, Uzel için oluşturulan iflas masası, satışın iptali için dava açtı. Dosyaya bakan İstanbul 15. İcra Hukuk Mahkemesi, davacı tarafın başvurusunu geri çevirdi.

Bu kez bu karara karşı, Bölge Adliye Mahkemesi'ne başvuruldu. Davacı iflas idaresinin, istinaf başvurusunun temelinde, ihaleye fesat karıştırıldığı iddiası yer aldı.

Başvuruda, ihaleye hazırlık aşamasında da bir dizi usulsüzlüğün yapıldığı öne sürüldü. Başvuruda, bilirkişinin hazırladığı raporda, Uzel için 831 milyon 947 bin 522 TL değer biçildiği belirtilerek, ihalenin, bu tutarın 600 milyon TL altı bir değer üzerinden sonuçlandığı kaydedildi.

AMAÇLARI FABRİKAYI SATTIRMAMAK

Davalı konumdaki Vera Varlık adına yapılan savunmada ise özetle "Yapılan kıymet takdiri gerçeği yansıtmıyor. İflas memurları, görevlerinin dışına çıktı. Amaçları fabrikayı sattırmamak… İleri sürülen iddialar gerçeği yansıtmıyor. Satış ilanı usule uygun yapıldı" denildi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi, yapılan başvuruyu değerlendirdikten sonra kararını verdi. Daire, başvurunun reddine karar verdi. Bu ret kararı ile birlikte bu kez temyiz incelemesi için Yargıtay'a gidildi. Yargıtay, istinaf mahkemesinin verdiği ret kararını bozdu. Bozma kararı sonrası dosya yeniden Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi'ne geldi.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRILDI

Daire bu kez, ihalenin feshi yönünde karar verdi. Dairenin kararında fesih gerekçesinde özetle şöyle denilmişti: "İlk ihale 13 Kasım 2015'te, ikinci ihale 6 Mayıs 2016'da yapıldı. İki ihale arasındaki zaman dilimi birlikte değerlendirilmeli. KİPTAŞ ilk ihalede 320 milyon 150 bin TL bedelli pey sürdü. İkinci ihalede ise 221 milyon 450 bin TL pey sürdü. Aradaki fark, işlem serbestisi olarak değerlendirilemez.

Birinci pey süren KİPTAŞ'tan sonra alacaklı (Vera Varlık) vekilinin sürdüğü pey üzerinde ihale sona erdi. Sürülen pey sayısını iki adet oldu. Bu hali ile iyi niyetle bağdaşmayan bir durum ortaya çıkıyor. İhaleye fesat karıştırma olgusu gerçekleştiği sabit. Diğer yandan, aynı alıcının (Vera Varlık) ilk ihalede sürdüğü peyden daha az pey sürmesi iyi niyetle bağdaşmaz. B durum, ihaleye fesat karıştırıldığının kanıtı. İhaleye fesat karıştırıldığı hukuki olgusu gerçekleşmiş olması nedeniyle, ihalenin feshine karar verilmesi gerekir."

Bölge Adliye Mahkemesinin fesih kararı Yargıtay'a taşındı. Dosyaya bakan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, ihalenin feshine ilişin kararı onadı. Dosya için 5 Temmuz günü kapatma kararı verildi.

YENİDEN SATIŞA ÇIKARILACAK

Uzel iflas İdare memurlarından Av. Nalan Deniz Göçmen, Yargıtay'ın onama kararına ilişkin yaptığı açıklamada "Uzel'in fesat karıştırılmış ihalesinin feshine ilişkin Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay 12.Hukuk Dairesi tarafından onandı; ihalenin feshi kesinleşti.

Rami taşınmazı yakın bir süre içinde iflas idaremiz tarafından satışa çıkarılacak. Sayısı 1.400'ü geçen alacaklı işçiler başta olmak üzere, bin 755'e ulaşan tüm alacaklılar kararı bekliyordu" dedi.

Habertürk

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.